
Fietstocht 5 juni 2025
Een tocht niet zo heel ver weg. We vertrekken aan de Priorij van Corsendonk voor een tocht van 49 km.. Hier leefden en werkten ooit 60 monniken. Hier was ook een brouwerij en Mouterij.
Sinds 1975 is de omgebouwde priorij een hotel. Na een half uurtje komen we voorbij het natuurgebied Tikkebroeken. Door de vallei kronkelt de Rode Loop. Deze zet bij harde regen het natuurgebied onder water waardoor er een bijzondere biotoop ontstaat.
Na te slalommen op kronkelwegen komen we aan De Liereman. Hopelijk kleuren de katjes van de gagelplant het landschap. In het bezoekerscentrum zullen we wel onze bokes kunnen opeten met diegene die wensen een lekker gagelbier.
Via de Heirbaan gaat het verder naar Arendonk en het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Onderweg passeren we nog de natuurgebieden Rode Del en In de Hooyput. Je kan je dus verwachten aan een dag vol natuur en typisch kempense bossen.
Vertrek om 11 uur aan Hof Rodin, Corsendonk 2, Oud-Turnhout.
Leiding: Marc Roelands, tel. 0496 96 50 39

Fietstocht 19 juni 2025.
Het is lang geleden dat we daar nog eens gefietst hebben. Vandaag dus fietsen we in de Chaamse bossen tot aan Alphen en Gilze.
De E 312 steken we niet over en blijven heel de dag in Nederland. Bomen en vennen verzekerd.
Vertrek om 11 uur aan Taverne De Steengroeve,
Industriestraat 24, Chaam.
Deze is open vanaf 10 uur.
Een tocht van 48 km..
Leiding: Hilda Thijs GSM 0479 967 217
Verslag en foto's fietstocht 15 mei 2025
We kwamen bijeen op de mooie site van de Abdij van Herkenrode. Eerst nog een koffietje vooraleer te vertrekken.
Door de files op de autobaan werd het wel later dan voorzien. Maar het is toch laat licht dus hadden we tijd genoeg. Het werd een tocht van 55 km. – voor niemand een probleem. Bij het vertrek zaten we al direct in het groen.
Eens het Albertkanaal over kwamen we in het waterrijk gebied van de Platwijers. We genoten van de kikkerconcerten. Vlak voor we aan het domein van Bokrijk kwamen reden we "door het water". Steeds is dit een mooie gebeurtenis. Aan de overkant stonden 2 comfortabele banken. Ideaal als middagpauze om de bokes op te eten – met uiteraard zicht op het water. Vlug kregen we gezelschap van een eendenkoppel. Grote en kleine kruimels kregen ze zonder moeite naar binnen.
Aan het klein stationnetje van Bokrijk was het nu richting het Albertkanaal. Dit volgden we een tijdje om dan af te buigen naar Winterslag.
Hier fietsten we door een mooie wijk van mijnwerkershuizen. Wat een statige architectuur voor die tijd. Duidelijk vroeger niet voor de armere mijnwerkers. Tot hiertoe (33 km. op de teller) hadden we nog niets tegengekomen van café. Maar … eindelijk – een ijssalon was te verleidelijk. Dus een coupe smaakte heerlijk. Nu was het enkele kilometers fietsen door villawijken vooraleer we uitkwamen aan de zijkant van het domein Bokrijk. Dit fietsten we bijna helemaal rond steeds door mooie bossen.
Spijtig dat we met de fiets niet in het arboretum binnen mochten. Zonhoven passeerden we langs de buitenkant en kwamen alzo terug in waterrijke natuur. De Wijvenheide.
Gelukkig konden we erdoor ondanks code rood (door de droogte). Nog een laatste rustpauze aan het water om tenslotte terug koers te zetten richting Herkenrode. Het was een tocht vol natuur. Ondanks het koudere vertrek was de zon er toch terug doorgekomen en hebben we met 7 fietsers weer genoten van de mooie ontspannende dag.
Leiding: Hilda Thijs GSM 0479 967 217
Verslag en foto's fietstocht 01 mei 2025

1 mei – ideaal om te gaan fietsen over het water. Feestdag, dus geen camions.
Het weer besliste anders: 28° – natuurlijk heel België naar zee. Gevolg: sommige stonden in de file.
Niettegenstaande was iedereen toch op tijd, zodat we nog in de tuin van een zomercafé een koffietje konden drinken.
Het was een streek waar we nog niet vaak geweest waren. Het merendeel van de tocht was het over typische veldwegen, vaak niet te breed maar goed bereidbaar.
Onze bokes aten we op een terrasje langs de straatkant in Sleidinge met zicht op het standbeeld van Wilfried Martens. Een foto mocht natuurlijk niet ontbreken.
Het waren niet alleen velden – enkele malen volgden we het jaagpad van 't Liefken. Een heel mooi riviertje met veel natuur. We volgden ook het Schipdonkkanaal. Alleen hadden we pech dat de weg opgebroken was waardoor we kilometers moesten fietsen op een wel moeilijke ondergrond.
Teneinde aan de sluis van Schipdonk hadden we geluk. Een ijskarretje – eindelijk iets om te snoepen. Met dit warm weer smaakte het wel. Bijna op het einde passeerden we de Van Vlaenderenmolen.
Van op banken ervoor konden we genieten van het mooie landschap.
In totaal deden we 44 km.. We waren maar wel met zessen. Enkele waren verhinderd. Walter was alleen gekomen daar Maria terug een zware verkoudheid had. En wie bij de hond slaapt... Walter begon het ook te krijgen. Hopelijk is bij de volgende tocht iedereen terug de oude.
Leiding: Hilda Thijs GSM 0479 967 217
Verslag en foto's fietstocht 17 april 2025

Het was wel verder rijden maar zonder problemen. Daar het paasweekeinde eraan kwam was er heel weinig verkeer. En of het de moeite loonde.
De Vlaamse Ardennen kennen we allemaal, maar de overkant van het Scheldebekken is ook heel mooi. Een verrassend landschap met velden, weiden en bossen. Zelfs een bos met bloeiende boshyacinten. Op de vele vergezichten konden we de Kluisberg, de Koppelberg en de Kwaremont herkennen. Enkele kilometers na de start was het wel een pittige klim. Maar de beloning was de moeite waard.
Waar ge wel moest naar zoeken was een gelegenheid om de dorst te lessen. Eerst na 30 km. en door inlichtingen van een local vonden we iets lekkers. De appeltaart was gegeerd.
Gelukkig hadden we al wel aan een kapelletje onze bokes opgegeten. In de namiddag, aan een Scheldearm kwamen we ook iets typisch tegen. Een taverne waar je je waande in een vergeten wereld. Nostalgie volop. De spinnenwebben moesten we erbij pakken.
Het was een tocht waarover we nog lang zullen napraten. Zo'n mooi landschap. Zelfs de (paas)haas kwam ons tegemoet. Kon niet beter uitkomen.
We waren met 7 fietsers bij een aangenaam lenteweertje.
Verslag en foto's fietstocht 3 april 2025
Vertrek aan de "melkerij" in Peerdsbos met het "obligatekoffietje" met 7 mannen en maar 1 dame, nl. onze koene Irene - want Maria VdA. was ziek en onze mater familias Hilda had reisplannen naar oosterse oorden.
Vanuit Peerdsbos de N1 ( Bredabaan) over , langsheen de alom riante en al of niet mooie & dure (dat zeker) villa's . Laan in en uit van Kattenkesberg naar Hoogboom en via kerkhof van Kapellen naast de spoorweg (Essen) de Blokjesdijk over te steken. Om aldaar in dito rijke verkavelingen rond te cruissen, via Heide-station verder op naar het gloednieuwe paviljoen De Vroente .
Daar rechts de heide in via Kte Heuvelstraat naar Arboretum met aan overzijde Kalmthout-station - annex het lang verwachte café Pullman om de dorstigen te laven & bokkes te nuttigen. Het was een zalig terras in een milde zon.
Na deze middagrust reden we rondom het kale agrarische Kalmthout met een flinke oostenwind op kop. Wat blij dat we bij het passeren van het "Suske & Wiske"-museum, het militair domein konden doorkruisen en even op een bank konden rusten. Voorbij het vliegveld aan het anti-tankkanaal werd er gerust & gedronken in "Las Vegas" - een gewone buurtcafé van de Bethaniewijk (Brasschaat). En nu verder op weg via de bossen van Polygoonkazerne en Maria-ter-Heide naar het staatsbos De Inslag. Doorheen dit pareltje van groen naar Miksebaan om in het Park van Brasschaat te belanden, met nog een boogscheutje naar het Peerdsbos/Melkerij.
Het waren ca. 50 km voorbij veel moois en veel groen.
Tot later. sportieve groetjes.
Walter Braem.
Verslag en foto's fietstocht 20 maart 2025.
Dicht bij huis kan je ook een mooie fietstocht doen. Dit hebben we vandaag ondervonden.
Natuurlijk zat het weer er voor iets tussen. 16° voor maart – niet te geloven. Gans de dag zon.
Wat willen we nog meer. De eerste 14 km. waren voornamelijk groen. Enkele velden maar verder veel natuur o.a. in de omgeving van het fort van Ertbrand en in het Mastenbos. Na de spoorweg een stuk gevolgd te hebben was het richting Hoogboom. Onderweg passeerden we toch zeker een uitnodigende plek om te picknicken.
Aan een kapelletje – met banken achtereen. Zie foto – heel gezellig. Eens terug op pad was het nog steeds door groen op weg naar "het vliegveld". Daar hielden we halt om onze innerlijke mens te bevredigen: enkele met pintjes, andere met een lekkere coupe dame blanche. Op het vliegveld stond een ouder vliegtuigje – helemaal opgeblonken. En waarempel: het ging de lucht in. Bij vertrek waren we zeker onze kluts kwijt.
In plaats van rond het klein schietveld te fietsen zijn we gewoon rechtdoor gegaan. Hierdoor hebben we wel 6 km. minder gedaan dan voorzien. Maar geen nood, de omgeving was nog altijd heel mooi en rustgevend. Toen we tot de vaststelling kwamen heeft Walter ons naar Heide-Kalmthout geleid waar we nog wat konden bekomen in een taverne.
Nog even verder fietsen. De spoorweg terug over - nu richting Putte. We bleven steeds op Belgisch grondgebied. Eens in Putte was het nog een boogscheutje naar de wagens.
Alhoewel we vaak langs immense villa's fietsten (die hebben ook immense tuinen) hebben we toch de ganse dag in het groen gereden. De tocht was 36 km.. We waren met 8 personen – ons Ireentje was nog steeds niet in topvorm om mee te fietsen.
Volgende keer zal ze er wel weer bij zijn – Walter heeft haar erg gemist.
Leiding: Hilda Thijs GSM 0479 967 217
Verslag en foto's fietstocht 6 maart 2025.
Wat een weer! 18° voor begin maart. Wat willen we nog meer? Spijtig dat er zoveel zieken waren.
We waren maar met 5 fietsers. Toch niettegenstaande het kleine groepje hebben we weer genoten.

Na ons koffietje de fiets op. We zaten direct in de natuur. Typische kempense bossen met tussendoor weilanden. Aan Mol gekomen was het een pittoresk stukje naast de Molse Nete. Nadien door een villawijk tot aan het kanaal Kwaad-Mechelen – Dessel.
Even dit gevolgd tot we een bank (met tafel) tegenkwamen. Het was tijd om onze bokes aan te spreken.
Heerlijk in het zonnetje. Nu we terug aangesterkt waren konden we de brug over fietsen om het kanaal langs de andere kant te volgen. Een beetje zig-zag door het industrieterrein.
Zo verder richting Balen. Onderweg aan het vliegveldje van Keiheuvel hielden we halt om in de kantinne iets te drinken en te snoepen.
Inmiddels was het 14.30 uur dus tijd om terug te vertrekken. Nog even een foto van de stuifduinen en dan op pad. Door villawijken was het richting Olmen. Aan het kanaal aangekomen was het even doortrappen. Daar hadden we wind op kop.
Onderweg even uitblazen op een bank. Eens het kanaal terug over was het met een ommetje naar Meerhout waar we halt hielden bij de watermolen. Dat was lang geleden. Inmiddels is dit een mooie plek geworden. Nog een stukje de Grote Nete gevolgd om uit te komen aan de wagens.
Het werd een tocht van 46 km.. Niet slecht voor de eerste volle dag fietsen.
Hopelijk is bij de volgende tocht iedereen genezen zodat we weer voltallig zijn.
Verslag en foto's fietstocht 20 februari 2025.

De laatste halve dag fietsen. Een heel goed fietsweer. 11° –geen regen – nauwelijks wind. Niet ver van huis en toch een streek waar we nog niet veel zijn geweest in de laatste jaren. Bouwel – Wiekevorst – Herenthout.
Enkele bosgebieden met slechtere wegen – voor de rest veel landbouw. Wat wel opviel waren de drassige velden met de gewassen van vorig jaar nog !!!
En natuurlijk wie Bouwel zegt denkt ook aan de molen. Daar heeft Irene als aandenken nog gauw een foto getrokken met een doorkomende zon op de achtergrond.
We waren met 7 fietsers. Onze Marc heeft het weer gekund.
Met een gewone koersfiets 32 km. lang. Vaak reed hij zelfs als eerste.
Verslag en foto's fietstocht 6 februari 2025.

Onze eerste fietstocht zit er op. En of die meeviel. 9 fietsers met een opperbest humeur. 7 – 8°: dus dat was goed te doen. Geen spatje regen, eventjes maar de zon. We hadden kouder verwacht gezien de datum. Het werd een tocht van 24 km. Enkele kilometers na het vertrek zaten we al in de natuur. Eens het park van Wijnegem door kwamen we aan het Albertkanaal. De voorlopige fietsbrug was alles behalve een "stilte-brug";. Ik beklaag de omwonenden.
Na even een stop om naar de boten te kijken vertrokken we terug. Naast de vaart hadden we wel een koude wind op kop. Maar eens we de vaart over waren was dat alweer verleden tijd.

Nu door landelijke wegen tot aan het Zevenbergbos in Ranst. Eigenlijk was het de bedoeling aan de molen in Oelegem te stoppen – maar dan hadden we de brug niet mogen oversteken. Dan maar door het bos tot in Ranst-centrum waar er een typisch dorps-café is. Enkele dronken een ouderwetse "oxo" – waar vindt ge dat nog?
Voor de school uit was terug op de fiets. Via een echt padje – en na enig aarzelen kwamen we aan het kerkje van Millegem. Altijd pittoresk. Nu nog een tiental kilometers om terug aan de wagens aan te komen.
Heerlijk om iedereen terug te zien en bij te praten. Op naar de volgende fietstocht.
Verslag en foto's fietstocht 21 november 2024.
Zoals voorspeld was het niet warm vandaag. 4° – toch viel het best mee op de fiets.
Enkel onze handen hadden er wat last van.

Om 12 uur was iedereen er in "de Loteling" (vroeger de Zevenster). Met 8 personen genoten we eerst nog van een croque monsieur. Na overleg – en na lang wachten op onze koffie – vertrokken we met 5 man om te fietsen. Het werd een rit van 25 km. met een tussenstop in Schoten.
Eerst via Schilde naar het anti-tankkanaal. Hier was het vooral aan de poortjes wat natter.
We volgden het tot bijna in 's Gravenwezel. Aan het kasteel sloegen we af om door de villawijk van 's Gravenwezel te fietsen.

In Schoten passeerden we de nieuwe "Engelse" residentie Iepenburg. Ook stopten we even voor een foto aan het bruggetje over het Klein Schijn.
Langs rustige wegen door een villawijk van Schoten kwamen we aan de "Schotense Vaart".
Hier was het een stop in de brasserie Pot au feu. Dit maal geen pintjes maar een hartverwarmende vissoep. Nu nog een kleine 8 km. om terug aan de start te komen. Het was wel te voelen dat het al na 16 uur was.
De laatste fietstocht van het jaar was dus weer een meevaller.
Leiding: Hilda Thijs GSM 0479 967 217
Verslag en foto's fietstocht 7 november 2024.
Begin november – de herfst was er duidelijk. We moesten nog wel wennen aan de koudere temperatuur. Gelukkig was het vandaag zo geen dikke mist meer – en dus ook geen gemiezer.
8 fietsers waren paraat. Om 13 uur vertrokken we vanaf de parking van het crematorium voor een tocht van 21 km.. Eerst een ritje door de immens grote begraafplaats en het mooie aangelegde park. Irene liet ons een andere kant van Wilrijk zien.
Langs allemaal kleine weggetjes met veel natuur en natuurlijk geen verkeer. Eens we de E19 onderdoor waren kwamen we aan het mooie Middelheimpark met zijn statige dreven. We hielden onze namiddag(snoep)stop in de melkerij van het aangrenzende Nachtegalenpark. Terug op weg was het nu richting Hoboken tot aan Moretusburg – voorbij het fort van Hoboken om alzo terug uit te komen aan de achterkant van het Schoonselhof.
Een verrassende rit – zo dicht bij huis. Spijtig dat het zonnetje vandaag met verlof was.
Verslag en foto's fietstocht 17 oktober 2024.
De laatste hele-dag-fietstocht van het jaar. Was dat weer een heel mooie dag! We waren met 7 fietsers. Na onze gebruikelijke koffietjes vertrokken we langs de oude treinroute Aarschot-Herentals.
Altijd mooi om daarop te fietsen. Na enkele kilometers verlieten we de treinroute om via Heultje en Zoerle-Parwijs de Kwarekken te doorkruisen.
Onderweg namen we een stop om te genieten van de naderende herfstkleuren. In Westerlo in het park van Prins de Merode konden we terecht in een lokaal "voor de derde leeftijd". Onze bokes smaakten – vooral omdat alles er goedkoop was. O.a. de koffie 1.50 euro. Waar vindt ge dat nog. Terug op pad was het weer door mooie natuur – nu naar het Provinciaal Groendomein Hertberg. Via de bossen van De Langdonken kwamen we bijna tot aan Aarschot. Van hieruit was het terug de oude treinroute die we namen en volgden tot voorbij Ramsel. Na lang zoeken en vragen kwamen we aan een tennis-club in Houtvenne. Hier hielden we halt voor de namiddag-stop. Snoepen konden we niet laten. Na enige verwarring kwamen we terug aan het oude treinspoor om dat te volgen tot aan de wagens. We deden in totaal 40 km.. Voor deze laatste lange tocht mochten we rekenen op een zomers-weertje. 19° – 20°
Te mooi om te geloven.
Verslag en foto's fietstocht 3 oktober 2024.
Hadden we weer geluk vandaag. Begin oktober en zo'n stralend weer. We waren met 9 fietsers om weer te genieten van deze mooie dag. Bij het vertrek wisten we dat er niets te drinken viel.
Dus hadden de meeste een thermos bij. Klokslag 11 uur zijn we vertrokken. De eerste kilometers door landbouwgebied, daarna mooie fietspaden door de bossen. Even de grens overgestoken om terug in België te komen. We fietsten door het mooie gebied "Den Utrecht". De beukenbomen stonden al in herfstmodus.
Aangezien het al wat te koud werd gingen we in Poppel op zoek naar een "rustplaats". Enkel een ijssalon was open. Gelukkig mochten we daar onze bokes opeten. Het sprak vanzelf dat de meesten nog een "dessertje" namen. Om 13.30 uur was het vertrek geblazen. Nu door velden mais en velden met aardappelen. Door het goede weer was het vaak oppassen geblazen voor de zware landbouwvoertuigen. In Weelde hielden we even stop aan de kerk en natuurlijk ook aan de molen.
Via een bosrijk gebied kwamen we aan het "Bels Lijntje". De uitkijktoren was een hele uitdaging. Enkele waagden het tot boven te klimmen. Heel moedig. Spijtig moesten we het lijntje verlaten. Een onverharde weg met veel putten hadden we vandaag nog niet gehad. Nu dus wel. Het kanaal Dessel-Schoten volgden we tot bijna aan Ravels. Door het mooie weer konden we nog een ommetje doen vooraleer terug aan de wagens te komen. In totaal hadden we 50 km. op de teller.
Hopelijk mogen we nog vaak op mooi weer rekenen.
Leiding: Hilda Thijs GSM 0479 967 217
Fiets midweek in Izenberge (Westhoek)van 22 t/m 27 september 2024
Vergeleken met de esbattementen van wandelgids Marcel komen wij schromelijk tekort .

Dag 1 - zondag 22.09 : aankomst parking hotel "Hinterland" . Vandaar uit een kleine verkenning van de omliggende dorpjes Leisele , Houten en Beauvoorde. In Houtem vonden per toeval een oud bekende afspanning " Het Boerenhol" terug - nu met een deftig uithangbord- ' 't Klein Plezier" , maar met zelfde uitbater Danny van destijds. Onze geplande rit moesten we inkorten met de nieuwe aanleg van N8 , daar was geen doorkomen aan. Terug aan het hotel hadden 25 km gedaan in best goed fietsweer, zonnig bewolkt & windje.
Dag 2 - maandag 23.09 : samen met Roger VdD. – onze nieuwe "compagnon de route" op naar
De Panne via Houten en Adinkerke, door de beruchte "Moeren", waar de wind soms gerenomeerde profs de grachten in blies. Maar nu was er uiteraard ook wind die best te doen was. In Adinkerke konden wij het kleurrijke "Plotsaland" bewonderen. In De Panne natuurlijk naar het obligate standbeeld van Leopold I. Een natje & droogje op de Markt.
En dan via een lang schelpenpad & natuurgebied Adinkerke uit. De E40 over via een mooie fietsbrug de Moeren wederom in – " altid moar rechtendore " . Met de nodige stop en drank in een verborgen pareltje op de grens ( Hondschoote) , zijnde "Bar Picon" met gekke prijzen , zoals 4 € voor een "picon vin blanc" geraakten we aan 45 km op de teller.
Het was zonnig bewolkt en droog, zodus wat wil je nog meer ?
Dag3 - dinsdag 24.09 : op weg naar Diksmuide. Wederom droog maar een wel grijze bewolkte lucht en een koel windje. Onderweg passeren we het bekende (?) Lo met de gekende stadspoort en boom van Julius Caesar. Dan naast de " Yzer" naar de Yzertoren en verder de stad voor een broodje & soep. Op de terugweg konden wij niet anders dan Lo te dwarsen met een stop in de "Oude Abdij" ( alwaar we niks moesten betalen, raar he ? – West-Vlamingen zijn gulle mensen zeker ? ) .
Nu hadden wij 52 km gedaan. Moe & voldaan en ondanks de slechte weerberichten wederom droog gebleven !
Dag 4 - woensdag 25.09 : met een tip van Suzy B. nu op pad naar Watou. Wederom veel wind en nu de ganse weg op kop. In Stavele de Yzerbrug over – maar het ernaast gelegen " 't Hof van Commerce" = gesloten wegens verlof – maar allee – wie gaat er NU in verlof ? Dan maar berg op en af met tegenwind. Wat blij eindelijk in Watou te komen dat er doods bij lag. Van armoe(?) verder gereden naar brouwerij Sint Bernardus. Wat een grootse fabriek met shop en boven op het dak " Bar Bernard" café-restaurant met terras en een 360° panorama naar het "Heuvelland" en omstreken. Daar konden genieten van heerlijke tripel en snacks in ruime porties. Maar ! Op de terugweg werden we beloond met een sterke rugwind, heerlijk cruizen.
Onderweg het noorden kwijt tijdens zoektocht naar onze "Bar Picon" op de schreve , maar nu niet gevonden. Wederom een droge rit van 56 km , goed hé.
Dag 5 - donderdag 26.09 : nu auto eventjes gebruiken om Adinkerke te bereiken, kwestie van de km's ( vermoeiheid ? ) binnen de perken te houden. Op de parking van Provinciaal domein Duinpanne waar we ganse dag gratis konden staan = rariteit aan de kust.
Deze keer was de lucht zwaar beladen met zwarte horizonten en tijdens het aantrekken van regenbroeken was het zover: regen = dan maar schuilen onder de bomen. Buitje voorbij : op weg naar Esplanade De Panne-maar aan de kerk van Adinkerke trok men de hemelsluizen open , terug onder de bomen op kerkpleintje maar dit hielp niet veel, nat waren we ! Maar wel voor de 1ste maal tijdens het verlof.
Na deze zware bui, fietsen we langsheen de zeedijk onze kust af richting Nieuwpoort. We passeerden Koksijde, St. Idesbald, Oostduinkerke en alzo Nieuwpoort binnen met de heerlijk rugzonnetje en rugwind.
Na middagpauze in ons bekende café " Martino's Bar" deden we een rondje Nieuwpoort langsheen sluizen, Yzer en omwallingen. Zo terug naar vaargeul en dan door het achterland tussen de massa villa's naar Oostduinkerke-dorp en natuurgebied Hoge Blekker richting vertrekpunt. Dit alles met een prachtig zonnetje,wel tegenwind, geraakten we aan 42 km. In totaal fietsten we circa 220 km in een winderige Westhoek. Met een dikke duim voor ons verblijf hotel Hinterland met goede kamers en veel lekker eten . Daarboven de goede service van het personeel, een voorbeeld in de horeca.
En dank u Marcel & Suzy voor jullie totale inzet .
Met sportieve groetjes, Walter B.
Verslag fietstocht 19 september 2024.
Heel de dag zonneschijn – rond 23 °. Ideaal fietsweer – zeker aangezien we al half september zijn. Iedereen had besloten om de overzet vanuit Hoboken naar Kruibeke te nemen. We kwamen ruim op tijd aan op de overkant. Echter geen enkel café was er open. Dus om 11 uur zijn we dan maar vertrokken. Na enkele kilometers passeerden we een blijkbaar gekende rustplaats.
De "voermansrust". Een koffietje deed deugd. En we waren er niet alleen. Ook bij een ploeg renners was deze plek blijkbaar geliefd. Lang bleven we niet aangezien we nog veeele kilometers moesten doen. Na een 10 km. door de weilanden kwamen we aan in Beveren. Het was een plezier om door het mooie park te fietsen. Enkele kilometers moesten we door Beveren maar dat stoorde niet. Zoveel open ruimtes. Eens Nieuwkerken voorbij was het richting Sint Niklaas. Op het fietspad naast de spoorweg vonden we een mooie picknick plaats. Tijd om te stoppen. Waarschijnlijk wel de laatste picknick van dit jaar. Terug op pad passeerden we het gekende recreatiedomein "De Ster".
Uitnodigend om iets te gaan drinken. En snoepen. Door het afwisselend landschap was het nu richting Temse. Al fietsend door de verschillende broeken naast de Schelde kwamen we aan in Rupelmonde. Een laatste stop daar. Enkele kilometers door een natuurgebied om terug uit te komen aan De Schelde. Nu was het nog een boogscheut op de dijk fietsen om uit te komen aan de overzet. Een afwisselende tocht door dorpen, weilanden en een typische Schelde-natuur.
De tocht was 53 km. Zoals gewoonlijk waren we weer met 8 fietsers. We hebben heerlijk genoten van het mooie weer. Soms wel een harde tegenwind. Hopelijk hebben we voor de rest van het jaar ook zoveel geluk met het weer.
Leiding: Hilda Thijs GSM 0479 967 217
Verslag en foto's fietstocht in Heeze(NL) op donderdag 5 september 2024
Ondanks een grijze mistige ochtend waren we met 8 fietsers toegekomen in Heeze(Nl) voor onze "heidetocht" in de prachtige natuur van Noord-Brabant .
Na het verlaten van het drukke Heeze kwamen we tot rust in het mooie Leenderbos & - heide.
Met perfecte fietspaden in deze natuur is het geen enkel probleem : - Vlaanderen ! wij hebben nog een lange weg af te leggen voor fietscomfort - wat een lust in "holland" te fietsen.
Op de middag een pauze voor de bokes , bank en bomen brachten soelaas. Erna op weg naar Soerendonck voor een drankje, want de zon was terug alom aanwezig en het werd warmer en warmer. Na een verfrissende rust richting Sommerenbos & - heide, mits wat omwegen, want ook in Nederland veranderen ze graag de knooppunten, wat enige verwarring meebrengt. Maar met onze buitengewone begaafde fietsgids komen we altijd terug op het goede spoor.
In het Sommerenbos & -hei was er enig obstakel, zijnde graafwerken maar gelukkig moest ook deze man met werktuig ook rusten en konden wij vrij passeren en op het juiste pad blijven. Dan de grote baan over naar Stabrechtsehei - man wat een heidegebied ! immens groot, bezaaid met heidekruid - mooi in zijn laatste bloei - we waren ogenschijnlijk een veertiental dagen te laat , maar geen nood, er bleef nog zeer veel moois over.
Wel begon het zandpad in deze laatste heide, los & mul te worden, de zon brandde er lustig op los. En na een prachtige rit van 49 km in de pure natuur , kwamen we moe maar zeker voldaan terug in Heeze.
Met dank aan onze gids Hilda voor de mooie rit , het was de verplaatsing waard.
Verslag en foto's fietstocht 15 augustus 2024
15 augustus – een ideale dag om over de Brusselse ring te rijden. Iedereen was er ruim op tijd. Zelfs het klein weggetje naar de visput had iedereen gevonden. 8 fietsers waren paraat om de heuveltjes te bedwingen. We waren tenslotte in de Vlaamse Ardennen. Zoals we vroeger ook al hadden ondervonden waren de fietswegen soms ronduit slecht. Eén stuk sprong er toch wel uit: zand – steenslag – kasseien. En dan nog omhoog. Pff. Gelukkig geen plassen water. Het was een streek waar men niet veel komt. Ook niet denderend van natuur en veel bebouwing. Gelukkig weinig verkeer.
De eerste stop was wel eerst rond 25 km..
Ervoor geen banken of café's. Dus rond 14 uur konden we eerst onze bokes opeten. Op het provinciaal domein De Gavers was het wel zalig om te verpozen. Alhoewel veel volk kwamen we wel uit aan een rustige plek – met zicht op de grote plas met de vele waterattracties. Bokes en meegebracht drinken was welkom. Eens voldaan begonnen we aan de terugweg. Nu was het enkel natuur langs de kronkelende Dender. Dit stuk hadden we nog niet gedaan. De Dender blijft toch wel de mooiste rivier in Vlaanderen. Nog heel natuurlijk – zonder industrie. (behalve uiteraard aan de steden). Na een 20 km. kwamen we in Ninove. Op een gezellig plein was er nog plaats op een terrasje. Dus nog even bijtanken. Nu was het nog maar een 5-tal kilometer naar de wagens.
Het was weer een gezellige dag met veel zon – ideaal zomers-fietsweer.
In totaal hadden we 49 km. gedaan.
Verslag en foto's fietstocht 1 augustus 2024.
Een tocht naar "het zeetje". Dat kan alleen maar plezant worden. Vooraleer te kunnen genieten moesten we wel de zware regen trotseren op de autobaan. En vooral ook de vele vrachtwagens.
Eind goed – al goed. Stipt om 11 uur was iedereen op het appel. Naar goede gewoonte nog eerst een koffietje gedronken. Eens buiten gekomen was de regen verdwenen voor de hele dag.
Dus terug regenkledij uit en heerlijk fietsen met korte mouwen. Via vele veldwegentjes passeerden we Houtave. Het waarschijnlijk oudste café van Vlaanderen stond waarschijnlijk al wel lang leeg.
Dan op naar Stalhille. Kwamen we onderweg toch een mooie picknick plaats tegen (zelfs met een openbaar toilet en sorteerafvalbakken). Onze bokes smaakten weer heerlijk – zo in de vrije natuur.
Dan richting kanaal Gent-Oostende. We passeerden onderweg een afspanning met hoeve-ijs. Daar zijn we niet binnen geweest. Door een ongewild manoeuver kwam Walter ten val. Niet erg, enkel zijn stuur stond een beetje scheef. Na reparatie was het dan een eind naast de vaart tot aan de Plassedalebrug. Vanaf nu werd het drukker fietsverkeer. We kwamen merkbaar dichter aan de kust. Bredene voorbij – richting De Haan. Misschien konden we daar wel een ijsje eten? Maar volk – volk. Eerst even verpozen op de zeedijk om dan langs de buitenkant van de duinen verder te fietsen tot in Wenduine.
Eindelijk een uitnodigend terrasje op de zeedijk met plaats voor 7. Zoveel volk aan de kust! Van hieruit gingen we terug het binnenland in. Via de Uitkerkse Polder (en verpozing in het bezoekerscentrum) kwamen we terug in Zuienkerke uit. Een mooie tocht met veel vergezichten, vele velden met graan (en waarrempel ook vlas). Dit keer zagen we weer een haas – het lijkt alsof het een gewoonte wordt bij onze fietstochten. Het was een tocht van 47 km.. Gelukkig hadden we allemaal voldoende drinken bij want buiten de kust kwamen we niets tegen van cafés. "Zeetje" hopelijk tot volgend jaar.
Verslag en foto's fietstocht 18 juli 2024.
Wat een heerlijke dag. Stipt om 11 uur vertrokken we met 7 fietsers. Vermits het café 's morgens niet open was hielden we een stop in Kortessem voor een verkwikkende koffie. Van daaruit naar Diepenbeek. Op een gezellige plek met een kapel en banken in de schaduw hielden we onze picknick. Ludo al staande, Piet al zittend aan de voet van een boom. De andere op een bank. In Diepenbeek moesten we de spoorweg onderdoor. Wat een mooie constructie! Nu fietsten we een 8 km. door een heel mooi stuk natuur. In Bilzen aangekomen was onze namiddagstop. Rond de kerk keuze genoeg.
Aangezien het nog maar 15.30 uur was en we bijna terug aan de wagens waren besloten we om er nog een stukje bij te doen. Toch eerst gingen we nog kijken naar het monument "Inconcreto". Een groot hoofd dat beklommen kon worden. Mooi uitzicht. Midden tussen de boomgaarden was het wel monumentaal.
Hier haakte Hugo af om de korte weg te nemen naar de wagens. Wij deden de verlenging – wat weer een heel mooi stuk was – wel met een stuk onverhard met veel putten. Onderweg nog even genoten op een bank in de schaduw. Het was mooi weer voor iets.
Terug aan de wagens hadden we 64 km. gedaan in plaats van de voorziene 44 km..
Deze tocht is wel de moeite om terug te doen met de bloesemtijd. Heel veel boomgaarden vooral appelen en peren.
Verslag en foto's fietstocht 4 juli 2024.
We hadden weer geluk met het weer. Ideaal om te fietsen – vooral geen regen. Het had wel wat warmer mogen zijn – maar we klagen niet.
We waren met 6 fietsers. 4 mannen en 2 vrouwen. Maar we konden ons mannetje staan. Spijtig dat Maria in pan gevallen was. Hopelijk is ze er de volgende keer terug bij. Na ons koffietje (lekker in de zon) was het even zoeken. Het fietspadje zijn we voorbij gereden – dan maar tot aan de grote baan waar we eveneens voorbij de kerk van Borsbeke kwamen. Het was dan nogal een klimmetje – maar eens boven was het een mooi zicht. Zelfs een haas kwam ons "dag" zeggen.
In Bavegem konden we terecht voor de bokes. Een donkere kroeg, maar de zeteltjes op het terras waren uitnodigend. De verdere tocht was door een typisch landschap van de Vlaamse Ardennen.
Al eens een heuveltje, door pitoreske dorpen en onderweg veel natuur en vergezichten.
In Sint Lievens Houtem vonden we een etablissement . Een terras lonkte.
Lekker snoepen: verwenkoffie voor enkele en heel lekker ijs voor de andere liefhebbers.
Bijna terug aan Herzele deden we nog een ommetje van een 12 km.. Dit was de moeite.
Mooi landschap. In plaats van op een oude spoorwegbedding te fietsen was het ditmaal vele kilometers op een trambedding. Terug in Herzele moesten we natuurlijk nog even gaan zien naar de burchtruïne midden in het dorp. De meesten herinnerden zich de wandeltocht die Frank daar destijds gedaan had. Nog steeds hebben we mooie herinneringen aan zijn tochten.
De tocht was 45 km..
Verslag en foto's fietstocht 20 juni 2024
De voorspelling was: regen – misschien wel intens. We lieten ons echter niet afschrikken.
Zo'n watjes zijn we toch niet geworden?
Dus: met 8 op pad. En of we gelijk kregen. Wat miezer onderweg – meer hebben we niet gevoeld.
Na een lekker koffietje vertrokken we vanuit Zevendonk naar Tielen. We fietsten aan de rand van het militair domein. Mooie natuur. Tielen helemaal rond gefietst – zo kwamen we uit in Kasterlee. Onderweg passeerden we het gebied Hoge Rielen waar de reus nog steeds lag te slapen.
Zoals gebruikelijk hielden we picknick – op een aangenaam pleintje. De banken en tafels stonden pal onder de lindenbomen.
Na het eten waren we een verkeerde straat ingereden.
Dus terug naar het pleintje om de juiste weg te vinden. Via het domein De Hoge Mouw kwamen we aan de bekende molen van Kasterlee. Spijtig regende het en konden we geen foto's nemen.
Wat verder hielden we wel een stop – enkele om te snoepen – de andere om het bier te proeven. Terug op stap passeerden we de watermolen van Retie. Nu was het richting Priorij van Corsendonk. Wat verder was het even rustpauze. De meesten waren de regenbroeken beu. Dus maar uitkleden.
De regen was immers verdwenen.
Wat bijna nooit verdwenen was was de muziek (en vooral de bassen) van Graspop in Dessel. Toch wel wat kilometers daar vandaan.
Terug aan de wagens hadden we er een tocht opzitten van 54 km.. Iets langer dan gewoonlijk – dat mag ook al eens.
Verslag fietstocht 6 juni 2024 : Werchter
Vanuit het internationaal bekende "rockdorpje Werchter" vertrokken 7 sodipa 55+-fietsers - dit na eerst het obligate "koffietje" - met een warm zonnetje.
Vertrek was op de brug boven de samenvloeiing van Demer en Dijle, waar we het jaagpad richting Aarschot volgen. En we waren zeker niet alleen, vele fietsers waren van hetzelfde gedacht .
Verlaten het Demerpad op weg naar de heuvels rond Geldrode. Maar de vele wegenwerken alom konden ons niet deren.
Op een ideale spot met banken & tafels konden we ons "bokes" opeten in het gezelschap van een prachtige bloemenwei, vol met papavers en kamillebloemen, nadien een vol veld met indigo korenbloemen, nog nooit gezien zoveel. Hierna bleef ons geluk duren met een café voor de dorst te lessen ,het was welkom.
Via Rotselaar & Wijgmaal bereiken we het kanaal Mechelen-Leuven en via het jaagpad naar Tildonk en Wespelaar. Dan naast de spoorweg richting Boortmeerbeek. Op de Demerdijk vinden een bord naar een afspanning, maar een dijk ligt altijd lager, dus 3 meter steil zakken met die zware e-bike's, was een klus voor de mannenhanden. Maar het liep goed af. Via het zandpadje naar brasserie Hof ter Dijle, doch dit was eerst open op vrijdag, maar een uiterst vriendelijke oma liet ons binnen voor drankjes in de mooie binnentuin. Waarvoor onze oprechte dank.
Na een verkeerde bocht geraken we toch op de Demerdijk, op weg naar Werchterbrug.
Met 56 km op de teller. Het was een mooie, groene, rustige rit. En nu zonder regen.
Zeker later nog eens overdoen. Dank U gids Hilda !
Walter Braem
Verslag en foto's fietstocht 02 mei 2024
Het was wat verder rijden – tot voorbij Zelzate – maar het verkeer viel goed mee. Het fiets-groepje wordt wel klein. Maar met 3 vrouwen en 3 mannen. En het is altijd zo gezellig. Waarom komt er niemand anders meefietsen?
Na ons kopje-koffie-ritueel vertrokken we. Eerst een stuk oude spoorweg tot in Bassevelde.
Hier moesten we even de route verlaten om de mooie dorpskern te bezoeken. Terug naar de route om door de polders te fietsen naar een picknickplaats. Daar zaten we heerlijk in het zonnetje. Lekker warm en heel rustig. Alleen de natuur was te horen.
Spijtig dat we nog veel kilometers moesten doen. Van nu af veranderde het landschap. Hier was er meer variatie. Kreken – bomen en ... zwarte schapen en lieve lammetjes op de weg. Het was duidelijk lente. Ook overal waren de kikkerconcerten gratis. Bij het oversteken van het Leopoldkanaal moesten we nog over een echte Baileybrug.
Vooraleer we in Boekhoute aankwamen passeerden we ook nog het Isabellagemaal. De uitleg van de werking was best interessant. Aan de overkant was er een gedenkplaats van de dodendraad. In Boekhoute – een havenstadje zonder haven – wachtte ons een deugddoend pintje of ijsje.
Inmiddels was de zon verdwenen en waren er dreigende donkere wolken. We hebben dan maar op voorhand onze regenkledij aangedaan. Die heeft waarschijnlijk de regen tegengehouden. Een kasseiweg leidde ons naar de Grote Geul – de Rode Geul – de Grote en Kleine Kil. Hier was het tijd om weer even te verpozen zodat Walter de vissenpopulatie kon opzoeken. Na een lange –maar mooie weg kwamen we aan het Zeekanaal om iets verder uit te komen aan het begin van de oude spoorweg die we volgde tot in Assenede.
Het was een tocht van 47 km. – zonder regen.
Weer een geslaagde dag.
Verslag en foto's fietstocht 18 april 2024
Weliswaar had april zijn grillen niet, toch was het vrij fris op de fiets. Vooral daar we veel op hoogtes gefietst hebben en de wind ook koud aanvoelde. Het voordeel van de hoogtes was wel dat we veel mooie panorama's hadden over de sky-line van Brussel. Het atomium en de basiliek van Koekelberg sprongen er overal uit. Op de brug in Zellik (boven de spoorweg en de A 10) zagen we zelfs de file op de ring aan Groot Bijgaarden.
Bij de eerste halte aan het monument ter herinnering aan "de slag van Impe" in WO I hebben we weeral wat bijgeleerd. Na de eerste klim werd het tijd om te picknicken. 2 gezellige banken – maar zooo koud. Een warme drank was dan ook welkom na enkele kilometers. Toch kregen we niet veel tijd want om 14 uur moesten de tafels vrij zijn voor de stam-kaarters. Dan maar terug op pad.
In de namiddag hadden we meer geluk. In Kobbegem konden we ons terug opwarmen.
De tocht was 46 km. door een mooi – afwisselend landschap. De bossen hier waren enkel loofbomen – anders dan bij ons in de kempen. De dorpjes zijn daar ook nog echt "dorpjes".
Een kerk en enkele huizen – dat's it. Geen bakker, beenhouwer of supermarktje. Zo dicht bij Brussel.
We waren met 8 fietsers en hebben weer een gezellige dag meegemaakt.
Verslag en foto's fietstocht 21 maart 2024.

Een hele dag fietsen onder vrienden kan echt deugd doen. Even je hoofd vrij maken.
Het was wel vrij koud tot rond 14 uur de zon de wolken doorbrak.
Aangezien er bij de start geen café was zijn we na enkele kilometers gestopt in Eppegem voor een verwarmende koffie. En zoals altijd zorgde de bazin voor lekkere hapjes. Een aanrader.
We volgden de Zenne tot aan Vilvoorde. Alhoewel er langs links veel industrie was stoorde dit niet.
De Zenne blijft altijd aangenaam om langs te fietsen. In Vilvoorde verlieten we de Zenne – even door de industrie fietsen – om alzo uit te komen aan de Verbrande Brug over de Willebroekse Vaart.
Daar stonden picknickbanken. Dus tijd om de bokes aan te spreken. Alsof het zo afgesproken was ging de brug omhoog om een boot door te laten.

Eens we de vaart verlieten was het even doorbijten want we moesten enkele kilometers over kasseien om alzo aan te komen in Grimbergen. Een mooi stuk natuur. In Grimbergen hebben we wel niet bij de paters geweest.
Enkele kilometers verder was er een mooie – warme brasserie 's Gravenmolen.
We waren nog maar in de helft van de tocht dus moesten we verder. Gelukkig was de zon er heel flauw doorgekomen zodat het warmer werd. Op naar Meise – dat werd een lange klim – gelukkig gevolgd door een lange afdaling. Nu terug door de velden naar Kapelle op den bos. Hier was de namiddagstop. In het dorp vonden we een tea-room. We konden niet weerstaan aan een lekker appeltaartje.
Nog 10 km. via de landelijke wegen – zo kwamen we terug aan de auto's. We waren met 8 fietsers voor een tocht van 40 km..
Verslag en foto's donderdag 07 maart 2024
Al was het maar een halve dag fietsen, genoten hebben we toch weer. Alhoewel fris, en soms een koude wind tegen, regen hebben we niet gezien.
Het werd een tocht van 27 km. met 8 fietsers.
Aangezien er bij de start enkel een kerk was zijn we na een 2-tal kilometer gestopt aan "het hemeltje". Een typisch cafeetje. Mevrouw had juist opengedaan en het rook er nog naar het aansteken van de kachel. Na een half uurtje terug vertrokken – richting Lilse Bergen. Er voor naar links afgeslagen om zo door te steken naar Vosselaar – de konijnenberg.
Daar waren de toekomstige 55+ers aan het spelen in de duinen (zie foto).
Vosselaar door tot aan de vaart Dessel-Schoten. Door wegenwerken moeten we een nummer gemist hebben. Een stukje vaart in de verkeerde richting genomen. Dan maar terug – andere richting – om de vaart over te steken en door te fietsen naar Merksplas.
Na een ommetje kwamen we aan in het centrum. Daar was onze namiddagstop in taverne "De Kongo". De snoepers onder ons konden het weer niet laten: Piet een wafel, enkele andere een appelgebakje met ijs. Na deze uitspat terug op de fiets tot aan Merksplas-kolonie.
Eens het ommuurde gedeelte voorbij kwamen we aan het aangenamere gedeelte. Irene kon het niet laten het varkentje aan de staart te trekken (zie eveneens foto). Spijtig was de gerestaureerde kerk gesloten. Nu nog een 5-tal kilometer om terug aan de wagens te komen.
Het was dus weer een meevaller.
Verslag en foto's donderdag 15 februari 2024
De eerste fietstocht van 2024. Wat was dat een meevaller. Half februari en een temperatuur van 14°. Een lichte bries en geen druppel regen. Dat kon enkel een leuke trip worden. Met 8 fietsers hebben we genoten – zowel van het weer als van de omgeving. Via het fort van Borsbeek en kleinere wegen door voornamelijk weiden kwamen we aan in Boechout. Daar was de eerste stop in een door ons reeds meermaals bezocht bar-café. Eens bijgepraat vertrokken we terug.
Weer door weide-landschappen – daarna van de ene spoorweg naar de andere. Deze laatste hebben we gevolgd tot in Lier om over de nieuwe fietsbrug te rijden die over het station loopt. Boven natuurlijk even gestopt voor een panoramazicht. Eens terug beneden fietsten we door een meer begroeid landschap om uit te komen in Vremde. Daar bloeiden zelfs reeds de paasbloemen in het park. Na ook daar een stop te hebben gehouden in een door ons bekend café was het terug richting Borsbeek. In totaal fietsten we 28 km. wat niet overdreven was voor de eerste halve dag. Het was weer leuk fietsen en babbelen.
Spijtig dat Marie-Louise en Piet hebben moeten afhaken daar hun wagen – buiten hun wil - in de prak was gereden. Zij waren er reeds bij van de eerste wandeling en fietstocht van de 55+ – dus 25 jaar geleden. Wat gaat de tijd vlug.