Fietstocht 18 juli 2024.

Dit is de fietstocht van 16 mei die toen niet was doorgegaan wegens het voorspelde slechte weer.

We gaan naar Limburg, maar waarschijnlijk zullen de fruitbomen al uitgebloeid zijn.
Toch blijft het landschap ons altijd bekoren.

We vertrekken in Vliermaal aan 't Vlierhof richting Kortessem. Van daaruit is het naar Diepenbeek. We kruisen de E313 – passeren Diepenbeek en fietsen naar het gehucht Lutselus. Daar hebben we genoeg banken om onze bokes op te eten. Nu een stukje onverharde weg richting Munsterbilzen en Bilzen. Een caféetje dat open is zullen we onderweg wel tegenkomen . Verzadigd fietsen we naar Hoeselt en verder terug naar Vliermaal. Na Hoeselt passeren we het monument 'Inconcreto'.
Langs de weg staan langs beide kanten van de weg 2 kruisen. In de 16e eeuw zouden daar 2 mannen gestorven zijn – wel met enkele maanden tussen. De gemeente Hoeselt heeft daar nu een monument bijgeplaatst. Een groot stenen hoofd. De gedachte is: het hoofd is concreet – het verstand abstract – en toch is alles één geheel. Het stenen hoofd kan ook beklommen worden van waaruit je een mooi uitzicht hebt.

Bij de start ging het berg af – dus nu een stevige klim om aan de auto's uit te komen. Gelukkig kunnen we bekomen in het gezellig café.

Het is een tocht van 43 km.. Bijeenkomst om 11 uur aan café 't Vlierhof, Kersendaelstraat 1, Vliermaal – Kortessem. Normaal gaat het open om 12 uur maar voor ons reeds om 10.30 uur.

Leiding: Hilda Thijs GSM 0479 967 217

                                                                         Fietstocht 1 augustus 2024. 

Vermits het nog steeds vakantie-periode is gaan we naar het hinterland van Blankenberge en De Haan. We vertrekken in Zuienkerke, een rustig dorp niet ver van de N 371. 

Na 1,5 km. is het even uitkijken. Over een afstand van 300 m hebben we 3 fietsknooppunten.
Via Meetkerke komen we in Houtave. Mogelijk houden we hier onze middagstop. 

Via Stalhille fietsen we naar het kanaal Gent-Oostende. Dit volgen we tot aan de Plassedalebrug om dan af te slagen richting Bredene. Deze badplaats laten we links liggen en fietsen naar Klemskerke – zo naar De Haan. Onderweg misschien een ijsje?
Een stukje evenwijdig met de zee tot aan Center Parks.
Terug door het binnenland om uit te komen aan het bezoekerscentrum van de Uitkerkse Polder. Bekend in de winter als verblijfplaats van vele trekvogels. Even een kijk op de plassen – waarna we nog 2 km. moeten fietsen tot aan de wagens. 

De tocht is 47 km. lang. Hopelijk mogen we rekenen op mooi fietsweer. 

Bijeenkomst om 11 uur in café "Boldershof", Kerkstraat 13, Zuienkerke.
Aangezien het vakantieperiode is is het café mogelijk al om 10 uur open.

Leiding: Hilda Thijs, gsm: 0479 967 217


                                                        Verslag en foto's fietstocht 4 juli 2024.

We hadden weer geluk met het weer. Ideaal om te fietsen – vooral geen regen. Het had wel wat warmer mogen  zijn – maar we klagen niet.

We waren met 6 fietsers. 4 mannen en 2 vrouwen. Maar we konden ons mannetje staan. Spijtig dat Maria in pan gevallen was. Hopelijk is ze er de volgende keer terug bij. Na ons koffietje (lekker in de zon) was het even zoeken. Het fietspadje zijn we voorbij gereden – dan maar tot aan de grote baan waar we eveneens voorbij de kerk van Borsbeke kwamen. Het was dan nogal een klimmetje – maar eens boven was het een mooi zicht. Zelfs een haas kwam ons "dag" zeggen. 

In Bavegem konden we terecht voor de bokes. Een donkere kroeg, maar de zeteltjes op het terras waren uitnodigend. De verdere tocht was door een typisch landschap van de Vlaamse Ardennen.
Al eens een heuveltje, door pitoreske dorpen en onderweg veel natuur en vergezichten.
In Sint Lievens Houtem vonden we een etablissement . Een terras lonkte.
Lekker snoepen: verwenkoffie voor enkele en heel lekker ijs voor de andere liefhebbers.

Bijna terug aan Herzele deden we nog een ommetje van een 12 km.. Dit was de moeite.
Mooi landschap. In plaats van op een oude spoorwegbedding te fietsen was het ditmaal vele kilometers op een trambedding. Terug in Herzele moesten we natuurlijk nog even gaan zien naar de burchtruïne midden in het dorp. De meesten herinnerden zich de wandeltocht die Frank daar destijds gedaan had. Nog steeds hebben we mooie herinneringen aan zijn tochten.

De tocht was 45 km..

                                                  Verslag en foto's fietstocht 20 juni 2024

De voorspelling was: regen – misschien wel intens. We lieten ons echter niet afschrikken.
Zo'n watjes zijn we toch niet geworden?
Dus: met 8 op pad. En 
of we gelijk kregen. Wat miezer onderweg – meer hebben we niet gevoeld.

Na een lekker koffietje vertrokken we vanuit Zevendonk naar Tielen. We fietsten aan de rand van het militair domein. Mooie natuur. Tielen helemaal rond gefietst – zo kwamen we uit in Kasterlee. Onderweg passeerden we het gebied Hoge Rielen waar de reus nog steeds lag te slapen.
Zoals gebruikelijk hielden 
we picknick – op een aangenaam pleintje. De banken en tafels stonden pal onder de lindenbomen. 

Na het eten waren we een verkeerde straat ingereden.
Dus terug naar het pleintje om de juiste weg te vinden. Via het domein De Hoge Mouw kwamen we aan de bekende molen van Kasterlee. Spijtig regende het en konden we geen foto's nemen.
Wat verder hielden we wel een stop – 
enkele om te snoepen – de andere om het bier te proeven. Terug op stap passeerden we de watermolen van Retie. Nu was het richting Priorij van Corsendonk. Wat verder was het even rustpauze. De meesten waren de regenbroeken beu. Dus maar uitkleden.
De regen was immers verdwenen.

Wat bijna nooit verdwenen was was de muziek (en vooral de bassen) van Graspop in Dessel. Toch wel wat kilometers daar vandaan.

Terug aan de wagens hadden we er een tocht opzitten van 54 km.. Iets langer dan gewoonlijk – dat mag ook al eens.


                                                 Verslag fietstocht 6 juni  2024 : Werchter

Vanuit het internationaal bekende "rockdorpje Werchter" vertrokken 7 sodipa 55+-fietsers - dit na eerst het obligate "koffietje" - met een warm zonnetje.

Vertrek was op de brug boven de samenvloeiing van Demer en Dijle, waar we het jaagpad richting Aarschot volgen. En we waren zeker niet alleen, vele fietsers waren van hetzelfde gedacht . 
Verlaten het Demerpad op weg naar de heuvels rond Geldrode. Maar de vele wegenwerken alom konden ons niet deren.

Op een ideale spot met banken & tafels konden we ons "bokes" opeten in het gezelschap van een prachtige bloemenwei, vol met papavers en kamillebloemen, nadien een vol veld met indigo korenbloemen, nog nooit gezien zoveel. Hierna bleef ons geluk duren met een café voor de dorst te lessen ,het was welkom.

Via Rotselaar & Wijgmaal bereiken we het kanaal Mechelen-Leuven en via het jaagpad naar Tildonk en Wespelaar. Dan naast de spoorweg richting Boortmeerbeek. Op de Demerdijk vinden een bord naar een afspanning, maar een dijk ligt altijd lager, dus 3 meter steil zakken met die zware e-bike's, was een klus voor de mannenhanden. Maar het liep goed af. Via het zandpadje naar brasserie Hof ter Dijle, doch dit was eerst open op vrijdag, maar een uiterst vriendelijke oma liet ons binnen voor drankjes in de mooie binnentuin. Waarvoor onze oprechte dank. 
Na een verkeerde bocht geraken we toch op de Demerdijk, op weg naar Werchterbrug.

Met 56 km op de teller. Het was een mooie, groene, rustige rit. En nu zonder regen. 
Zeker later nog eens overdoen. Dank U gids Hilda !

Walter Braem                                                      Verslag en foto's fietstocht 02 mei 2024

Het was wat verder rijden – tot voorbij Zelzate – maar het verkeer viel goed mee. Het fiets-groepje wordt wel klein. Maar met 3 vrouwen en 3 mannen. En het is altijd zo gezellig. Waarom komt er niemand anders meefietsen?

Na ons kopje-koffie-ritueel vertrokken we. Eerst een stuk oude spoorweg tot in Bassevelde.
Hier moesten we even de route verlaten om de mooie dorpskern te 
bezoeken. Terug naar de route om door de polders te fietsen naar een picknickplaats. Daar zaten we heerlijk in het zonnetje. Lekker warm en heel rustig. Alleen de natuur was te horen.

Spijtig dat we nog veel kilometers moesten doen. Van nu af veranderde het landschap. Hier was er meer variatie. Kreken – bomen en ... zwarte schapen en lieve lammetjes op de weg. Het was duidelijk lente. Ook overal waren de kikkerconcerten gratis. Bij het oversteken van het Leopoldkanaal moesten we nog over een echte Baileybrug.
Vooraleer we in Boekhoute aankwamen passeerden we ook nog het
Isabellagemaal. De uitleg van de werking was best interessant. Aan de overkant was er een gedenkplaats van de dodendraad. In Boekhoute – een havenstadje zonder haven – wachtte ons een deugddoend pintje of ijsje.

Inmiddels was de zon verdwenen en waren er dreigende donkere wolken. We hebben dan maar op voorhand onze regenkledij aangedaan. Die heeft waarschijnlijk de regen tegengehouden. Een kasseiweg leidde ons naar de Grote Geul – de Rode Geul – de Grote en Kleine Kil. Hier was het tijd om weer even te verpozen zodat Walter de vissenpopulatie kon opzoeken. Na een lange –maar mooie weg kwamen we aan het Zeekanaal om iets verder uit te komen aan het begin van de oude spoorweg die we volgde tot in Assenede.
Het was
een tocht van 47 km. – zonder regen.

Weer een geslaagde dag.


                                                Verslag en foto's fietstocht 18 april 2024

 Weliswaar had april zijn grillen niet, toch was het vrij fris op de fiets. Vooral daar we veel op hoogtes gefietst hebben en de wind ook koud aanvoelde. Het voordeel van de hoogtes was wel dat we veel mooie panorama's hadden over de sky-line van Brussel. Het atomium en de basiliek van Koekelberg sprongen er overal uit. Op de brug in Zellik (boven de spoorweg en de A 10) zagen we zelfs de file op de ring aan Groot Bijgaarden.

Bij de eerste halte aan het monument ter herinnering aan "de slag van Impe" in WO I hebben we weeral wat bijgeleerd. Na de eerste klim werd het tijd om te picknicken. 2 gezellige banken – maar zooo koud. Een warme drank was dan ook welkom na enkele kilometers. Toch kregen we niet veel tijd want om 14 uur moesten de tafels vrij zijn voor de stam-kaarters. Dan maar terug op pad. 

In de namiddag hadden we meer geluk. In Kobbegem konden we ons terug opwarmen.

De tocht was 46 km. door een mooi – afwisselend landschap. De bossen hier waren enkel loofbomen – anders dan bij ons in de kempen. De dorpjes zijn daar ook nog echt "dorpjes".
Een kerk en enkele huizen – dat's it. Geen bakker, 
beenhouwer of supermarktje. Zo dicht bij Brussel.

We waren met 8 fietsers en hebben weer een gezellige dag meegemaakt.


                                                          Verslag en foto's fietstocht 21 maart 2024.

Een hele dag fietsen onder vrienden kan echt deugd doen. Even je hoofd vrij maken.
Het was wel vrij koud tot rond 14 uur de zon de wolken doorbrak.

Aangezien er bij de start geen café was zijn we na enkele kilometers gestopt in Eppegem voor een verwarmende koffie. En zoals altijd zorgde de bazin voor lekkere hapjes. Een aanrader.
We volgden de Zenne tot aan Vilvoorde. Alhoewel er langs links veel industrie was stoorde dit niet.
De Zenne blijft altijd aangenaam om langs te fietsen. In Vilvoorde verlieten we de Zenne – even door de industrie fietsen – om alzo uit te komen aan de Verbrande Brug over de Willebroekse Vaart.
Daar stonden picknickbanken. Dus tijd om de bokes aan te spreken. Alsof het zo afgesproken was ging de brug omhoog om een boot door te laten.

Eens we de vaart verlieten was het even doorbijten want we moesten enkele kilometers over kasseien om alzo aan te komen in Grimbergen. Een mooi stuk natuur. In Grimbergen hebben we wel niet bij de paters geweest.

Enkele kilometers verder was er een mooie – warme brasserie 's Gravenmolen. 
We waren nog maar in de helft van de tocht dus moesten we verder. Gelukkig was de zon er heel flauw doorgekomen zodat het warmer werd. Op naar Meise – dat werd een lange klim – gelukkig gevolgd door een lange afdaling. Nu terug door de velden naar Kapelle op den bos. Hier was de namiddagstop. In het dorp vonden we een tea-room. We konden niet weerstaan aan een lekker appeltaartje.
Nog 10 km. via de landelijke wegen – zo kwamen we terug aan de auto's. We waren met 8 fietsers voor een tocht van 40 km..


                                                Verslag en foto's donderdag 07 maart 2024 

Al was het maar een halve dag fietsen, genoten hebben we toch weer. Alhoewel fris, en soms een koude wind tegen, regen hebben we niet gezien.

Het werd een tocht van 27 km. met 8 fietsers.
Aangezien er bij de start enkel een kerk was zijn we na een 2-tal kilometer gestopt aan "het hemeltje". Een typisch cafeetje. Mevrouw had juist opengedaan en het rook er nog naar het aansteken van de kachel. Na een half uurtje terug vertrokken – richting Lilse Bergen. Er voor naar links afgeslagen om zo door te steken naar Vosselaar – de konijnenberg.
Daar waren de toekomstige 55+ers aan het spelen in de duinen (zie foto).

Vosselaar door tot aan de vaart Dessel-Schoten. Door wegenwerken moeten we een nummer gemist hebben. Een stukje vaart in de verkeerde richting genomen. Dan maar terug – andere richting – om de vaart over te steken en door te fietsen naar Merksplas.
Na een ommetje kwamen we aan in het 
centrum. Daar was onze namiddagstop in taverne "De Kongo". De snoepers onder ons konden het weer niet laten: Piet een wafel, enkele andere een appelgebakje met ijs. Na deze uitspat terug op de fiets tot aan Merksplas-kolonie.
Eens het ommuurde gedeelte voorbij kwamen we aan het 
aangenamere gedeelte. Irene kon het niet laten het varkentje aan de staart te trekken (zie eveneens foto). Spijtig was de gerestaureerde kerk gesloten. Nu nog een 5-tal kilometer om terug aan de wagens te komen.
Het was dus weer 
een meevaller.


                                                Verslag en foto's donderdag 15 februari 2024 

De eerste fietstocht van 2024. Wat was dat een meevaller. Half februari en een temperatuur van 14°. Een lichte bries en geen druppel regen. Dat kon enkel een leuke trip worden. Met 8 fietsers hebben we genoten – zowel van het weer als van de omgeving. Via het fort van Borsbeek en kleinere wegen door voornamelijk weiden kwamen we aan in Boechout. Daar was de eerste stop in een door ons reeds meermaals bezocht bar-café. Eens bijgepraat vertrokken we terug. 

Weer door weide-landschappen – daarna van de ene spoorweg naar de andere. Deze laatste hebben we gevolgd tot in Lier om over de nieuwe fietsbrug te rijden die over het station loopt. Boven natuurlijk even gestopt voor een panoramazicht. Eens terug beneden fietsten we door een meer begroeid landschap om uit te komen in Vremde. Daar bloeiden zelfs reeds de paasbloemen in het park. Na ook daar een stop te hebben gehouden in een door ons bekend café was het terug richting Borsbeek. In totaal fietsten we 28 km. wat niet overdreven was voor de eerste halve dag. Het was weer leuk fietsen en babbelen.

Spijtig dat Marie-Louise en Piet hebben moeten afhaken daar hun wagen – buiten hun wil - in de prak was gereden. Zij waren er reeds bij van de eerste wandeling en fietstocht van de 55+ – dus 25 jaar geleden. Wat gaat de tijd vlug.


                                      Verslag en foto's donderdag 16 november 2023 vanuit Schoten.

Ondanks de slechte vooruitzichten qua regen en wind, vertrokken 8 sodipa-actieve 55+sers - fietsers - voor een klein ritje rondom Schoten-Brasschaat.
Het was wel droog maar aan de frisse kant. Rondom de mooie natuur van het fort van Merksem en via brug over E19 naar de statige dreven van Brasschaat met hun exorbitante villa's . Een wegdek met vele gevallen bladeren boden geen hinder . Via het park van Brasschaat en de Zeurt naar Schotenvaart .
 

Aldaar in " Pot au Feu" genieten van heerlijke warme soep , konden we op kracht komen.
Hierna op weg naar het park van Schoten en domein Calisberg ( van Bracht) om alzo terug te eindigen op onze startplaats : de Carrefourparking.
Hier werd nog nagenoten bij een koffietje.  En !!! geen druppel regen gezien , dus: eind goed is al goed. Nu even de winterperiode overbruggen en dan met frisse benen in 2024 , terug de weg op. 

Walter Bream


                                                          Verslag en foto fietstocht 19 oktober 2023
De eerste halve dag fietsen viel heel goed mee. Er was veel regen voorspeld maar dat viel best mee. Na enkele kilometers begon het licht te druppelen – toch maar de regenkledij aangedaan. Zoals altijd hield het kort daarna op.

Regenkledij toch maar aanhouden dan blijft het droog was ons motto. Via het Albertkanaal en de anti-tankgracht kwamen we in de omgeving van Zandhoven.

Tot hier toe nog niets te drinken tegengekomen dus dan maar naar het dorp van Zandhoven. Een deugddoend pintje smaakte. In plaats van langs Pulderbos zoals was voorzien, zijn we teruggereden langs landelijke wegen – door een heel mooie natuur. Spijtig was er nog niets te zien van de herfstkleuren.
We waren met 10 fietsers en reden 24 km.. Niet heel lang toch genoeg om weeral te genieten.


                                                                Verslag en foto's fietstocht 5 oktober 2023.

Vandaag was het de laatste hele dag fietsen van het jaar. We waren met 10 (3 vrouwen en 7 mannen). Iedereen was ruim op tijd zodat we nog konden genieten van ons tasje koffie.
Om 11 uur stipt vertrokken we voor een tocht van 52 km.. Eerst voorbij de uitgestrekte abdij van Tongerlo en dan door de buitenwijken van Olen naar het Albertkanaal.
Aan de oevers was de eerste stop. Marie Louise kwam al direct rond met snoepjes.
Via veldwegen en langs de grote campus van de Thomas More-hogeschool kwamen aan in het café. 

Dit was gesloten wegens verlof maar op het terras mochten we onze bokes opeten – lekker in het zonnetje achter glas – maar wel zonder een pintje. Na enkele malen de ring van Geel overgestoken te hebben kwamen we in het centrum aan. In brasserie De Post lieten we de pintjes smaken – alleen de prijs sloeg wat tegen. Eens Geel door (over o.a. een oud kerkhof) kwamen we aan de Molse Nete en volgden het pad door het Malesbroek. Van dan af enkel nog natuur tot aan het Albertkanaal.
Dat moesten we terug over alsook de E 313 tot in Zammel. Aan Zammel moesten we kiezen: ofwel terug naar de wagens (dan was het 41 km.) of nog verder naar Varendonk en Westerlo. Gezien het mooie weer en de laatste hele dag fietsen deden we de langere route. Weer door mooie stukken natuur. Uiteindelijk kwamen we terug aan het café – intussen reeds 18 uur. Een croque uit het vuistje was welkom.

Deze laatste volledige dag was weer een voltreffer.


                                              Verslag en foto's fietstocht 7 september 2023.

Het was een fietstocht in Nederland – boven Tilburg. Ondanks de door weerdeskundigen aangekondigde hittegolf van +30° konden we toch rekenen op 8 vertrekkers en voleindigers. 

Het was bijeenkomen in het godvergeten dorpje De Moer. Geen mens noch kat te bespeuren, laat staan een open café voor ons koffietje. Dus zomaar de weg op. Via het nog goed gevulde pretpark De Efteling, waar het gegil van de jongeren de bosrust van vele pschrikte, was het prettig fietsen. Gelukkig waren bomen en lommer alom aanwezig alsook een klein windje dat hierbij soelaas bracht. Al met al was het best te doen met "die 30°".

Na de bokes op een prachtig fietskruispunt met vele zitbanken en vele andere passerende fietsers gegeten te hebben konden we onze dorst lessen in Drunen. Aldaar wel uitkijken in welk etablissement U gaat zitten. Niet zoals wij in Het Lokaal – waar de afrekening niet overeen kwam met de drankkaart. Na Drunen terug de natuur in via een verbindingskanaal. Langs de bosrand was het heerlijk fietsen. In de namiddag hielden we natuurlijk af en toe een drankstop en een koekjesstop – waarna we makkelijk Udenhout bereikten. Hier een biertje aan de normale prijzen.

Vredig en stil- warmte? Of de afwezigheid van Marc?- kwamen we rond 17 uur terug in De Moer.

Onze ad-rem gids Piet T. wist een mooi restaurant te vinden in het frisse groen. Daar konden we genieten van het bourgondische Noord-Brabant met alles erop en eraan.

Niet moe maar wel voldaan reden we huiswaarts. De afwezigen hadden nog eens ongelijk.

Verslag Walter Braem.


                                                   Verslag en foto's fietstocht 17 augustus 2023.

Zutendaal – wel een eindje rijden.  Iedereen (?) – 7 fietsers – was op tijd. Nergens file.
Na een lekkere koffie vertrokken we voor een tocht van 44km.. Wie niet van de partij was, was de zon. De ganse dag waren de wolkenhardnekkig. Zeker geen 25° zoals voorspeld was. We vertrokken bergaf –fietsten een stuk langs het Albertkanaal – om in Gellik een stevige (gekende) klim te doen en uit te komen in het Pietersembos. Daar vonden we een mooie picknickbank. 

De banken waren laag en lager zodat Hugo zijn knieën tegen zijn kin kwamen.
De bokes smaakten toch nog altijd.

Nu nog een eindje door de mooie bossen om uit te komen voor Opgrimbie waar we een stop hadden in een gezellige taverne waar we niet anders konden dan een warme appeltaart met ijs te proeven. Lekker. Terug vertrokken fietsten we Opgrimbie door om voor de Kikmolenvijver een klim te doen van 10%. Het uitzicht boven over een grote plas was verrassend. Spijtig van de zon. Dan was het nog mooier geweest. Nu een stukje heidegebied waarna we uitkwamen op een grote baan. Verkeerde richting gekozen – dus terug en andere kant op. Zo kwamen we uit in het centrum van Zutendaal. Nog even een terrasje doen. Daarna nog een ommetje van 10 km. heuvel op en heuvel af. Na een laatste klim kwamen we aan domein "de Lieteberg ". Hier stapten we even af om te kijken naar het blote-voeten pad en naar de mooie kleine vijver. Nu nog een 100 meter om terug aan
de auto's uit te komen. Spijtig dat Maria en Walter er niet bij waren. Maria was in het ziekenhuis. Iedereen wenst haar een spoedig herstel toe en hopelijk tot weldra.
Het was weeral een deugddoende dag met heel veel natuur.


                                                   Verslag + foto's fietstocht 3 augustus 2023.

De weersvoorspellingen waren heel slecht – zoals de voorbije dagen. Bakken regenwater.
Daardoor waren we maar met 6 fietsers.

We startten met vertraging maar alles kwam tenslotte toch in orde. Van in het begin maar direct regenkledij aangedaan. Tijdens onze eerste stop (na enkele km vermits de abdij nog niet open was) regende het pijpenstelen. Gelukkig zaten we binnen lekker te genieten van een gebak en koffie.
Na onze versterkingen fietsten we verder door het mooie vennengebied van Oisterwijk.

Bij steeds een lichte regen was het door de bossen tot we aan de picknickplaats kwamen. Gelukkig konden we onder het afdak van de kapel (i.p.v. op de banken er rond) onze bokes opeten. Al staande. Ook wel eens gezellig. Terug op de fiets was het nog even door de bossen – nadien opener landschap. De mais in de velden stond hoog (natuurlijk door de regen van de laatste tijd) – soms reden we langs een groene muur. In Middelbeers was de namiddagstop in een heel speciale taverne. Onder de glazen vloer stond er een autootje: een DAF! Tijdens die stop is de laatste regenbui gevallen. Dus nadien geen regen meer. Gelukkig want nu was het door de velden en boerderijen.

Het werd een tocht van 44 km.. En ... we kwamen opgedroogd terug aan de wagens.
Conclusie: zelfs de regen kan ons niet klein krijgen.


                                                     Verslag en foto's fietstocht 20 juli 2023.

Het was wel verder rijden dan gewoonlijk. Maar met de vakantieperiode ging alles heel vlot. Iedereen goed op tijd aangekomen – dus konden we nog een koffietje drinken in de gezellige bistro 't Bloemenhuisje – buiten op het terras.

We waren vertrokken met 10 fietsers en teruggekomen met 10. Onderweg waren we wel met 12.
Walter en Lisette waren aan de kust en zijn voor een deel met ons meegefietst. Na zijn val van enkele maanden geleden was Hugo ook terug van de partij. Fit en genezen.

De eerste halte op de tocht was het mooie kasteel van Loppem. Na de nodige fotootjes fietsten we verder en doorkruisden het Beisbroekbos. Nog enkele kilometers om aan te komen in Varsenare waar we de vakantiegangers zagen staan. 

Onze bokes hebben we opgegeten aan een (gesloten) zwembad en sportcomplex. Nadien zijn we iets gaan drinken in het nabij gelegen restaurant – bistro. Terras met hoge ongemakkelijke stoelen. Bij het vertrek begon het wel te miezeren. Na enkele meters was het nodig om de regenpakken boven te halen. Gelukkig – na een half uurtje was het over. Het fietsen door Brugge – langs de noordkant en steeds naast het water – viel heel goed mee qua verkeer. Hierna kwam het mooiste stuk van de toer. Via het Fort van Beieren kwamen we aan de Damse vaart- na eerst een mooi weggetje door de weiden.

In Damme deden we onze namiddag-tank-stop. De ooievaars waren ook van de partij. De terugweg was vol verassingen. Eerst een kilometers lange hobbelige kasseiweg. Daarna een kilometers lange oude spoorwegbedding.

We deden in totaal 54 km.. Wat lang lijkt maar over de ganse dag niet zwaar is.
Om 18.30 uur waren we terug aan de wagens. Het is vakantie voor iets en we hebben weer genoten van de natuur en van het gezelschap.


                                                       Verslag en foto's fietstocht 6 juli 2023.

Het was wel eventjes rijden – maar alles ging vlot. We waren echter maar met 5 personen – waarschijnlijk omdat het vakantieperiode was.  Ook enkele zieken – waaronder Maria – waardoor Walter er alleen voor stond.
We begonnen wel met een stevige klim. Zo zonder opwarming en dan nog door een donker bos op een slecht weggetje was het wel even zwoegen. Eens boven – even op adem komen. Dit was wel de enige "beklimming" van de dag. 

De taverne bij vertrek was gesloten maar we hoopten na een 15 km. in een gelegenheid een koffietje te kunnen gaan drinken. Pech – het was gesloten wegens 'op verlof'.
Dan maar verder tot in Ath. Onderweg genoten we wel van de prachtige vergezichten. Het graan gaf alles nog een mooiere kleur. Geen groene maisvelden maar wel een warme bruine tint. Onze bokes hebben we opgegeten op een stemmige "esplanade". Ath is een historisch stadje dat heel levendig is. Het bezoeken waard.

Na door Ath gefietst te hebben kwamen we aan de kronkelende Dender. Deze volgde we op het jaagpad tot aan de wagens. Heel mooi en rustgevend zonder enig verkeer. Onderweg hielden we nog wel even halt op de Grand Place in Lessines voor een verfrissing.

Het weer was prachtig en niet te warm.
Het was weer genieten.                                                      Verslag en foto's fietstocht 1 juni 2023.

Er was goed weer voorspeld en ... het was heel goed. 21° en heel weinig wind. Ideaal om te fietsen.
10 fietsers waren op de afspraak – alleen de waard van het café was niet van zijn woord. Misschien zat de kermis er wel voor iets tussen. Dus wij dan maar vertrokken zonder ons koffietje. Dit moesten we volhouden tot aan de middag. 

Geen enkele stop onderweg om te tanken. Door het mooie weer straalden de bloemen overal op de weiden. Vooral deze kleurden geel door de vele boterbloemen. Eens de Dender over fietsten we zowel door dorpen als door veldwegen. Bossen zijn in deze streek wel schaars. Aan een spoorwegovergang hebben we een nummer gemist, maar na raadpleging van de kaart kwamen we toch uit aan onze middagstop. En of dat deugd deed. Een Brugse Zot was erg in trek.

Na de middag en weer door dorpen en velden kwamen we aan de buitenkant van Aalst vanwaar we de Dender volgden tot bijna in Wieze. Een aantrekkelijke rivier. We passeerden een bordje 'Dendergalm'. Na een kleine afwijking van de route hielden we daar een stop. Hier geen bier maar wel heel lekker ijs. We zijn toch bourgondiërs voor iets. Vlak voor Wieze namen we voor even afscheid van 2 koppels. De komende kilometers waren over een echte kasseiweg met vele putten. Ze kwamen ons tegemoet in tegengestelde richting eens we op de 'Leiekens fietsroute' waren. Onderweg was er nog wel een discussie. Maar zeg nu eerlijk: 2 nummers 40 op enkele kilometers van elkaar. Geraak daar maar wijs uit. Terug samen fietsten we naar de auto's. In totaal was het 52 km.. Nog wat napraten in de brouwerij. Het was weeral een mooie dag geweest. 10 vrolijke mensen en een zon die ons nog vrolijker maakte.

 

                                                        Verslag  en foto's fietstocht 18 mei 2023.

We hadden weer geluk. De goden waren ons goedgezind. Zon en wolkenvelden, geen regenwolken te bespeuren.  Het enige minpunt: het was wel niet warm (14°) zeker door de koudere wind. Het leek alsof we die nooit in de rug hadden.

Toch hebben we weer plezier gemaakt. 10 fietsers waren van de partij. Wat ons vooral opviel: hier waren heel veel boomgaarden. We volgden zelfs een tijdje de "boomgaardenroute". Goed om te onthouden als het bloesemtijd is. Onze eerste halte was aan een pittoresk kapelletje – mooi versierd voor de meimaand. Daar moesten we toch een fotootje nemen. Onze kleurrijke kledij maakten het plaatje compleet. 

Op naar de middagstop in het domein Olmenhof. Een restaurant waar we zelfs onze bokes zonder problemen mochten opeten. Terug op weg fietsten we door de mooie natuur om alzo het Schulensmeer te passeren. Na nog wat kilometers kwamen we uit in Halen.

Hier hielden we halt voor de namiddagstop. Voor Chris en Hilde stopten we aan de brug waar er fel gevochten werd in WO I. Later hielden we ook nog halt aan de gedenkplaats van de slag der zilveren helmen. Een verzameling betonnen helmen als herinnering. En even verder aan een gedenkplaats van de cyclisten. Deze waren de verkenners in deze slag. Onderweg werden we wel gedwongen om stil te staan – er moest een karavaan fietsers passeren – een evenement van kom op tegen kanker. Na nog een tandje bijgestoken te hebben kwamen we terug uit aan de auto's. Een nadrank kon wel niet vermits het café-restaurant al gesloten was.

Het was natuurlijk wel een feestdag – ook voor het personeel. In totaal hadden we 48 km. op onze teller.


                                                      Verslag en foto's fietstocht 4 mei 2023.

Prachtig weer – zeker voor de tijd van het jaar. Tussen 20 en in de namiddag 23 graden. Veel zon, soms met sluierwolken. Het was een schitterende dag – mooi landschap en vele vergezichten (vooral met het helder weer). Het was een tocht van 43 km.. 

Spijtig genoeg: we zijn begonnen met 13 fietsers. Maar onderweg heeft Hugo een ongeluk gehad en moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Gebroken neus, gespleten lip en gebroken elleboog. Hij was van de (lage) borduurrand van het fietspad afgeschoven. Gelukkig droeg hij een helm – anders had het nog erger geweest. 's Avonds is Ludo hem gaan ophalen in het ziekenhuis van Tienen en heeft hem naar huis gebracht. Voor de repatriëring van de fiets en de auto komt er wel een oplossing. 

De groep was wel aangedaan door dit voorval.
Een ongeval ligt maar op een klein plaatsje.


                                                              Verslag en foto's fietstocht 20 april 2023.


Een mooi aangekondigde dag, dan een kleine verandering van het weer, dan een voorspelling dat we evengoed kunnen gaan zwemmen en dan gaan zwemmen met een warmtepak !!! Mor toch wijle weg. Drie koppels en twee atleten die zelf voor hun bokes zorgen, den eerste keer dat we onze laatste man, opruimer van geloste fietsers, Piet, problemen met de fiets. Alken, startplaats van de veelbesproken bloesem.. Goed ingeduffeld want het vallende vocht is aanwezig. De bloemekes ook maar de sfeer is er niet. We missen het Zonnetje. Walter en Maria brengen ons op het goede spoor. Walter en Ireen volgen in het wiel ( andere sponsor) Hugo houd een oogje in 'zeil, Piet en Maria-Louisa sparen hun krachten, Marc, ver den ierste keer niet vergeten te bellen, ook den eerste keer datem just is aangekomen, fier van achter.

Den bloesem moet je doen bij schoon zonnig weer. Eten kon niet café gesloten op donderdag, dan mor buiten en alleman koud. dan toch een terras gevonden met vijver. Heel  vriendelijke café madam, dadelijk juke-box ingang, en wij ook. Heel gezellig. Verhalen van toen en niemand heeft nog koud. Er wordt gebabbeld of al dan niet binnen te rijden. Wij gon deur EN het zonnetje komt erdoor en de bloesem wordt eens zo schoon. Als we nog een stop doen wordt een van ons schoonste atleten door supporters overvallen (zie foto) Van Aert heeft al jaloers gereageerd. 'tis oek ne farme gast goe geklied ge kuntet zien da mokke zit oep herknieen. Wij rijen binnen, content dat alles toch goe verlopen is. Nadien hebben wij gehoord volgens veilige bron dat na zes keren alleman van de parking is geraakt en goed thuis.
Hier stop mijn verslag mor toch nog, het is een toffe ploeg, als ge goesting hebt ne vlo koepen.
Marc

                                                              

                                                                    Verslag en foto fietstocht 6 april 2023

Beste fietsvrienden, en andere vrienden,7 dagen goed weer, een dag regen dan.....gaan wij fietsen.
Wij trekken vandaag naar Hoogstraten ,starten aan nen hele hoge kerktoren na eerst een koffietje in een knap brasserieke. In den auto had Walter in de verte lichte lucht gezien. Die bleef de ganse dag in de verte mor gene ziever wijle weg.
 

De eerste kilometers eindeloze velden voor aardbeien indrukwekkend. Dan aangekomen aan de Marcke die hebben we gevolgd tot in Breda. Eigenaardig geen tegenliggers of wandelaars? Maar plezant , veel vogeltjes koetjes Hugo kende ze allemaal bij naam. Na zeven bruggen kwamen we bij ons moeke in Breda. Daar hebben we een lekker biertje en een hele lekkere sandwich gegeten,Piet ne croque mesieur . een paar mopjes ne serieuze raison en wij wer weg. Nu door een prachtig bos (spijtig voor de fietsen) mor genieten. zonder problemen terug langst water en dan richting Hoogstraten. Onderwegen noch een molen van ver gezien en een knappe watermolen van dichtbij en zo hebben wij ons weer geamuseerd. Wij zijn niets meer gaan nuttigen want het regende en das nie goed veur den auto!! Volgende keer gon ik toch terug mee 't is plezant.
Walter en Maria bedankt Ook veur het op kop rijden

Die met zijn veul vloke 


                                                         Verslag en foto fietstocht 16 maart 2023.

Gezien de werken in centrum Duffel waren we vertrokken op een andere locatie. Het fort van Duffel was een schitterend alternatief. Fijn dat deze bouwwerken in stand worden gehouden. 

We waren met 11 fietsers. En wat was het weer heerlijk fietsen. De zon heel de dag van de partij, bijna geen wind en een zalige temperatuur van 13 graden. Het was wel vaak door dorpen maar de fietspaden waren goed en de wegen waren meestal autoluw. In Bonheiden en omliggende gemeenten zijn de meeste straten fietsstraten – zelfs buiten de bebouwing.
Voor ons leuk – voor de auto's iets minder.

De tocht was 37 km.. Niet overdreven lang maar voor de eerste volle dag een goede inloper.


                                                   Verslag en foto's fietstocht 2 maart 2023

Nog steeds een halve dag fietsen. De dagen zijn al wat langer, hopelijk is het weer ook al beter.
We vertrekken om 13 uur aan café Den Inslag, Noorderlaan 16, Schilde. Langs het fietspad van de antitankgracht fietsen we richting Sint-Job. We passeren de golf en langs de Bethanielei komen we uit in Sint Antonius. Doen nog even een ommetje om terug in het dorp uit te komen. 

Hier zullen we wel een caféetje vinden. Terug op de fiets naar het Park van Halle en langs het Sniederspad naar de antitankgracht. Deze volgen we terug tot aan de wagens. Een tocht van 24 km.. Weer niet te lang voor een halve winterse dag.

Leiding: Hilda Thijs GSM 0479 967 217


                                            Verslag en foto's fietstocht 16 februari 2023.

Wat waren de goden ons weer welgezind. Regen voor vertrek en regen bij aankomst, maar onderweg: geen spatje. Dat spreekt vanzelf dat we weer genoten hebben. Wel geen zon, maar ook geen wind en vooral ook niet te koud. Na het opeten van onze bokes in het café vertrokken we met 9 personen.
Eerst een ommetje achter Westmalle, soms ook een onverharde weg en dan door de velden naar Oostmalle. Even het park De Renesse door om dan te fietsen naar het gehucht Salphen. Bekend van zijn boerenkermis in de grote tenten begin januari. Even onderweg een stop gehouden met de nodige animatie. Terug in het zadel via de landelijke wegen naar het dorp van Zoersel. Daar was het natuurlijk bijtanken. Gelukkig dat er daar nog een gewoon café open was. 

Terug op weg fietsten we langs leuke binnen weggetjes en kleine paadjes richting vertrek. Het moeten niet altijd knooppunten zijn. Zolang we de weg maar terug vinden. In totaal was de tocht 28 km., mooi voor een halve dag. Als afsluiting van deze aangename dag zijn we nog naar het café van de Trappisten beuling met appelmoes gaan eten. Natuurlijk niet zonder het geestrijke vocht geproefd te hebben.


                                                         Verslag fietstocht 2 februari 2023.

Ons eerste tocht(je). Natuurlijk maar een halve dag, kwestie om terug op gang te komen. We fietsten in totaal 24 km.. Een afstand die iedereen zonder moeite aankon. Iedereen op tijd zodat we vertrokken om 13 uur. We waren met 12 personen. Via de fietstunnel onder de "militaire baan" gingen we richting fort van Wommelgem (via de knooppunten). Van daaruit was het een verkenning voor de meeste door de buitenkant van het dorp Wommelgem.

Aangename verrassing. Verder langs landelijke weggetjes (enkele heel smal) tot in Vremde. Daar was de stop in het door ons gekend café. Juist op tijd want het begon te regenen.

Na de nodige drank en het bijpraten vertrokken we terug. Het was er voor gedaan. Iedereen regenkledij aan en ... er is geen spatje nat meer gevallen. Achter de sporthal van Vremde kwamen we weer enkele onverharde paadjes tegen, maar heel goed te berijden.
We passeerden vele nieuw aangeplante wijngaarden - echt waar. Nu ja, we naderden Boechout en dit dorp heeft tegenwoordig de naam gekregen van wijndorp.

Na het kruisen van de baan Boechout - Borsbeek kwamen we aan de nieuwe fiets-o-trade die we volgden tot voorbij de luchthaven. Na nog een paar kilometers door de Deurnese straten kwamen we terug aan de auto's.

Het deed deugd om na de donkere - sombere winter weer een frisse neus te kunnen halen. Iedereen weer blij met dit opkikkertje. Op naar de volgende fietstocht.


                                            Verslag en foto's fietstocht 17 november 2022.

De laatste fietsdag van 2022. Zes sportievelingen gingen de strijd aan tegen de felle windstoten.
Vooral op de dijken van de Grote en de Kleine Nete was het trappen geblazen, ondanks onze elektrische fietsen. Het voordeel: wind in de rug is zaaalig. De tocht leidde ons ook langs modderige paadjes, zoals o.a. rond het fort van Kessel. Om van de ene naar de andere Nete te fietsen moesten we door een villawijk, maar ook eveneens over landelijke, bosrijke wegen. Het voordeel van dit weer was dat we nergens tegenliggers hadden.

Vooral op de dijken was dat zeer rustig rijden. Eens we de wateren achter ons hadden gelaten was het laatste stuk gezellig fietsen langs en door bossen in herfstsfeer. Regenkledij was overbodig, zelfs nu en dan kwam de zon piepen. 
We fietsten 24 km.. Niet echt lang maar vermits het al vroeger donker werd en we geen enkel café onderweg tegenkwamen waren we vrij vroeg terug. Het badhuis in Emblem was sinds 2 dagen terug open. Daar zijn we dan maar gestopt voor ons laatste afzakkertje.
Hopelijk voor iedereen tot volgend jaar. Liefhebbers die ook graag fietsen worden met open armen ontvangen.
We starten terug op 2 februari 2023 voor een halve dag. Vertrek om 13 uur voor een tocht van ongeveer 20 km., vertrek in de buurt van Antwerpen.

Voor iedereen: nog vele knusse, gezellige dagen voor 2022 en een goede inzet van 2023.

Hilda


                                                           Foto's en verslag fietstocht 3 november 2022

November, laatste fietsmaand van dit jaar en Kapitein Piet en secretaresse Marie Louisa leiden de fietstocht in de knappe omgeving van Kalmthout-Kapellen. We vertrekken aan de Vroenten en de eerste keer dat ik zonder problemen aan het vertrekpunt kom, staan de andere ateleten te wuiven waar ik moet parkeren. Ik heb geen eten bij want reken op Ria haar lekkere koekjes. Spijtig Ria en Lissy en Hugo zijn er niet. Maar de Gust, die ik heel de tijd verkeerd Jan noem, is er wel met Linda. Walter en Walter en hun lieftallige dames Maria en Reentje zullen de wevenaars Ludo, Piet en ik vertroetelen.

Na de koffie en uitdelen van de nummerokes zijn wijle weg direct het bos in. Het is een prachtige fietsomgeving en genieten. Maria en Walter tonen hun buitenverblijf. Een wit kasteeltje met bijhorende gebouwen en een prachtige tuin. Een kwartier rond rijden, en wij maar babbelen en genieten. Het weer, door alle zenders zeer slecht vermeld valt goed mee en wij maar trappen. Plots, zomaar uit het niets, een gezellig kroegje. Ja, dat kunde toch niet passeren, en wijle binnen. Sterke verhalen en sterke drankjes worden genuttigd, zodat wij eigenlijk langer zijn gebleven dan nodig, spijt, heel spijtig. Er wordt een beetje nat gevoeld. Ni erg nog een uurtje en we zijn binnen. De afstand werd korter en wij werden natter, en natter, en natter. Mor als echte atleten, borst vooruit en trappen. Het werd wel stil, mor alleman veilig binnen en het was weeral nen gezellige toffe namiddag, voor herhaling vatbaar.
Bedankt Piet en Maria-Louise.


                                           Verslag en foto's fietstocht 20 oktober 2022.

9 moedige fietsers stonden paraat. Iedereen op tijd - zelfs Marc had het gevonden van zichzelf.
Het weer zag er voorlopig niet goed uit. Bakken regen.

Maar ... de buienradar had opklaringen voorspelt om 13 uur. Dus wij eerst in het café Den Eik gedoken. Dit café was de stamkroeg van Louis Neefs.  Het staat naast zijn geboortehuis. Van binnen een gezellig ouderwetse bedoening met een cafébaas die het café uitbaatte met hart en ziel (reeds meer dan 30 jaar).

Na nog wat gewacht te hebben waren we vertrokken om 13.30 uur. Geen druppel regen meer en na een uurtje waarrempel een blauwe lucht. Door de zon vertoonden de bomen reeds mooie herfstkleuren. 

Ongeveer in de helft van de tocht deden we een ommetje naar café Tijl in Zevendonk.
Hier waren we vroeger nog al eens geweest. Weer een café met een nostalgische inrichting.

Terug op de voorziene route fietsten we door het mooie 'Den Groote Hout'-bos. Hier konden we ook genieten van de mooie reeds verkleurde beuken en van de bruine afstervende varens. Door het mooie weer (vooral door de tegenstelling met het ochtend-weer) was het een kleurijke, aangename herfsttocht.
In totaal deden we 31 km..


                                    Verslag en foto's fietstocht 6 oktober 2022 - Eppegem - Zemst

Hallo Hilda, De Fietsers en Fietserinnen hebben je gemist en wensen je een spoedig herstel toe!!!!!!

Wij hadden weer veel geluk met het mooie weer. Heel de dag droog, na de middag een fris windje, maar in de zon heerlijk fietsen. Het was niet allemaal koek enen deeg maar ik heb beloofd aan Walter, en Piet, Irene, Walter, Hugo, Ludo, Maria, Ria, Lizzy,  Piet, Maria-Louisa dat ik geen namen zal noemen! Dus vanaf nu???

Door omstandigheden buiten onze wil werden wij al dadelijk geconfronteerd met wegenwerken en omleidingen. Die hebben wij om zeker te zijn, ik zeg wel zeggen en schrijven, drie keer gedaan.

Na herkenning van verschillende knooppunten, mooie huizen en omgeving hebben wij het domein van Hofstade doorkruist. Door verschillende onder ons erkend, jeugdherbergen, liefdes perikelen, maar wij noemen geen namen. De sfeer was zoals gewoonlijk tof, plezant. Verschillende koprijders, maar alles perfect. Een lieve burger van Nederoverheembeek, heeft ons op een bepaald moment op het goede pad gebracht. Zoals gewoonlijk hebben wij onze boterhammetjes genuttigd aan een kerkhof.

En wij weeral op weg, door bos en velden, in het bos wat frisjes, tussen de weidse velden genieten tot aan de eerste dorstlessersplaats. Toen de meeste er wat vrolijker uitzagen onze weg voortgezet en werden we begroet door landende en opstijgende vliegtuigen. Wij hebben natuurlijk terug gewoven, wat fotootjes genomen en een muisje geplaagd: het moest van de weg van de meisjes?

Op het laatste stuk hebben wij absoluut niet meer verkeerd gereden en nog kunnen genieten van meerdere kastelen, mooie villawijken en natuur, om aan te komen aan het vertreklokaal, een leuke bruine kroeg en kroegmadam. Sommige zijn daar blijven eten om het drukke verkeer te mijden en na te praten over weer een toffe dag

Ha ja ! Een van onze deelnemers heeft geprobeerd gras te plukken zonder af te stappen , zo blij was ....... geen namen

Verslag gemaakt door Marc Roelands.