City-trip in België : Tongeren op 30 mei 2024 voor alle leden

Onze jaarlijkse city-trip gaat dit jaar naar Tongeren : de oudste stad van België ! Ook de Tongenaren en hun lokale held, Ambiorix, zien je graag komen.

Ofwel volg je het vooropgestelde programma ofwel ga je op eigen houtje Tongeren verkennen !

Hoe ziet ons programma eruit ?

Vertrek : om 8u00 op de parking van het Shoppingcenter Wijnegem. Aankomst in Tongeren rond 10u00, waar we bij Retro Velinx genieten van koffie/thee met koffiekoek.

Rond 11u00 stapt de gids in onze autobus en brengt ons langs de mooiste plekjes en meest interessante bezienswaardigheden aan de rand van het stadscentrum. Ook landelijk Haspengouw in de omgeving van Tongeren staat op de gps.

Rond 13u00 zet onze autobus ons af in de omgeving van Tongeren-centrum. Dan vrijetijd om iets te drinken en/of een kleinigheid te eten.

Om 15u00 : afspraak met stadsgids(en) aan het standbeeld van Ambiorix op de Grote Markt.

We wandelen dan samen met de gids langs de culturele hoogtepunten van de stad : de Grote Markt met het standbeeld van Ambiorix, de gotische Onze-Lieve- Vrouwebasiliek, het unieke begijnhof met haar smalle straatjes en gezellige pleintjes, de begijnhofkerk, het Agnetenklooster, de Moerenpoort en de middeleeuwse wallen.

De wandeling eindigt rond 17u00.

Vanaf 18u00 worden we verwacht in brasserie Retro Velinx, Dijk 111 voor het avondeten.

Menu :
- Aperitief : glaasje bubbels 
- Voorgerecht : rundscarpaccio ( koud dun gesneden rundsvlees met rucola, parmezaan, rode ui en                                     balsamico 
- Hoofdgerecht : keuze uit 
    - Hoenderfilet in een krokantje van parmaham met mosterdsaus geserveerd met warme                                                     seizoensgroenten (keuze uit: pommes duchesse of frieten)
                                                                                       OF
-Vis van 't moment (kabeljauw, zeebaars, roodbaars..) gebakken op vel met prei-roomsaus                                                geserveerd met warme seizoensgroenten (keuze uit: pommes duchesse of frieten)
- Dessert : Dame blanche: bolletje vanille-ijs met chocoladesaus 
- Koffie .

Inbegrepen : waters op tafel en 2 glazen wijn/persoon.
Andere dranken kunnen ter plaatste besteld en afgerekend worden.

Een goed gevuld programma om er een leuke dag van te maken.

Maar op eigen initiatief van Tongeren genieten kan natuurlijk ook. 
Wel verwittigen bij inschrijving !.

Prijs voor dit alles : € 54,00 -
- busvervoer + drinkgeld chauffeur;
- begeleiding van gids in bus
- gids(en) voor culturele stadswandeling;
- avondeten in Retro Velinx

Praktische info :
Vertrek bus uit Antwerpen (Wijnegem) : 08u00
Omdat het rondpunt in Wommelgem veel te druk is geworden, en de parking aan de Makro afgesloten is, moesten we op zoek naar een andere plaats voor onze samenkomst en kiezen voor het Shoppingcenter in Wijnegem.

Hoe er geraken :
- Met het openbaar vervoer : de trams 5 en 10, en de bussen naar Turnhout, 410 … hebben een halte aan "Schijnbeemden", dit is net tegenover de Dorenboslaan, en je kan hier rechtstreeks de parking van het shoppingcenter op. Voorbij het rondpunt zal de bus staan. Op de parking zelf komt ook bus 140 en 141 van Hoboken en 780 van Hoevenen.

- Met de wagen :
- vanaf het kruispunt Houtlaan – Krijgsbaan met de Turnhoutsebaan : rij je richting Wijnegem via de Turnhoutsebaan. Aan de eerste lichten draai je rechts de parking op en net voor het rondpunt is rechts parking genoeg. De bus zal aan de andere kant van het rondpunt staan. Daar is tevens de eindhalte van lijnbussen 140, 141 en 780.

- de mensen die van de richting van het rondpunt van Wommelgem komen : net voor de lichten tussen Makro en Shopping Center rechts afdraaien, en het rechtse baanvak volgen tot de splitsing met de Dorenboslaan, en die volg je. Aan je linkerkant neem je dan de 3de inrit naar de parking van het shoppingcenter. Je bent hier ongeveer ter hoogte van de Dorenboslaan 69 in Wijnegem en even verder rechts zal de bus staan, ter hoogte van de eindhalte van de lijnbussen.

Inschrijven :
Door storting van 54 € per persoon op de rekening van de Sodipa-Actieve-55plussers
BE23 2200 3421 7491. Gelieve naar onze penningmeester Maria Vermeiren te mailen pedus.vermeiren@skynet.be of te bellen naar 0478 75 94 94 om jullie keuzes kenbaar te maken ivm hoofdgerecht avondeten én rondwandeling met stadsgids ja / nee .

Inschrijven kan tot 24 mei 2024

LET WEL : wij hebben een bus gereserveerd voor 49 personen, maar vol is vol !!!.

Dus wanneer je interesse hebt, gelieve vlug te reageren !
Op eigen initiatief zeker de moeite waard om te bezoeken :

Gallo-Romeins museum : www.galloromeinsmuseum.be
Ontdek het verhaal van de mens in de regio van Tongeren, van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Bewonder meer dan 2000 authentieke objecten. Leer over het verre verleden via educatieve films, levensechte figuren, prachtige maquettes en knappe animaties.

Gallo-Romeins Museum : tijdelijke expo
"De oudheid in kleur" – expo van 21 oktober 2023 t.e.m. 2 juni 2024.
Je kent ze vast wel : de witte, marmeren beelden uit de tijd van Grieken en Romeinen. In de oudheid waren ze van kop tot teen beschilderd in felle kleuren.
Ervaar het in een belevenisvolle expo met tientallen reconstructies in kleur : beelden van keizers, krijgers en goden. Verrassende blikvangers voor jong en oud!


VERDERE PLANNING :

Fietsen : elke 1ste en 3de donderdag van de maand

Wandelen : elke laatste donderdag van de maand

Zomerreis van zaterdag 15 tot zaterdag 22 juni 2024 - Busreis met verblijf in Hotel NEUHAUS Zillertal Resort**** / Oostenrijk in Mayrhofen. 

Willen jullie nog mee dan direct melden !!!

Midweek van zondag 22 of maandag 23 tot vrijdag 27 september 2024.
Met eigen vervoer naar Izenberge-Alveringem in Kasteelhotel HINTERLAND in de WESTHOEK. 

(meer info zie rubriek Reizen) - VOLZET

Viering 25-jarig bestaan van de 55plussers : etentje op zondag 06 oktober 2024