City-trip in België : Ieper op 29 september 2022 (foto Lakenhalle)

Voor onze jaarlijkse city-trip gaan we dit jaar naar Ieper, gelegen in Zuidwest-Vlaanderen in de Westhoek. Dit deel van België staat vooral bekend vanwege de Eerste Wereldoorlog.

Toch heeft de Westhoek ook heel wat andere bezienswaardigheden naast de kerkhoven van WO 1. Bovendien kan je hier ook genieten van mooie natuur onderweg : open vlakten, vruchtbare akkers en hier en daar een heuvel.

Ieper werd in de Eerste Wereldoorlog volledig verwoest. Daar zie je nu nog maar weinig meer van. De stad werd in zijn geheel in zijn oude glorie hersteld. Als je niet beter weet lijkt het alsof je in een middeleeuwse stad loopt. De stad werd versterkt, er kwamen muren en stadspoorten. Een deel van deze wallen en grachten bestaan nu nog steeds en geeft Ieper zijn kenmerkende vorm.

Programma : Vertrek bus :
- 8u45 rondpunt van Wommelgem 
- 9u00 PIVA parking Desguinlei - Antwerpen

Afstand naar Ieper : 135 km.

Eerst rijden we naar Zillebeke. Bij aankomst aan het "Hooge Crater Museum" worden we opgewacht door Marcel Weerts (ook lid van onze vereniging) en kenner van de omstreken en alles wat met de Groote Oorlog (WO.I) te maken heeft.

Na de gebruikelijke toilet-stop gaan we, onder begeleiding en deskundige uitleg van Marcel, een wandelingetje maken naar het kraterbosje (+/- 1 uurtje). Hier zijn kraterlandschappen te zien uit de Eerste Wereldoorlog. De enorme gaten in de grond zijn ontstaan door ondergrondse bommen.

Indien er mensen zijn deze wandeling niet zien zitten, die kunnen ondertussen een bezoek brengen aan het museum. Prijs : € 4,50

Ondertussen zal het middag zijn en gaan we genieten van een lichte maaltijd in het thema-café Hooge Crater - Meenseweg 467 te Zillebeke, nl een dubbele reuze boerenboterham met kaas, hesp en groentjes en een drankje.

Na ons etentje dient er een keuze gemaakt worden uit verschillende programma's

Programma 1 :

Vertrek met bus naar Ieper waar we worden opgewacht om een begeleide wandeling te maken. De gids laat je op deze wandeling kennismaken met de hoogtepunten van Ieper. Hij vertelt bondig de rijke geschiedenis en neemt de groep o.a. mee naar de Engelse kerk, de Saint George's Memorial Church.
Hij toont het prachtige interieur van de Sint-Maartenskathedraal en van de Raadzaal in het Ieperse stadhuis. Hij blijft ook even stilstaan op de Grote Markt met de imposante Lakenhalle.
De wandeling wordt afgesloten aan de Menenpoort.

Duur : 2 uur.

Na deze wandeling kan je, indien je wenst, kennismaken met de Ieperse vestigingen, een prachtige groene gordel rond de stad. De Vestingroute ontsluit de mooiste plekjes op de vestingen rondom de volledige stadsrand, van hoog op de wallen tot laag langs de grachten.

Programma 2 : voor de wandelaars - begeleider Marcel

Vertrek te voet naar Ieper : vanuit Hooge Crater via Hill 62 naar Hill 60, door naar de Palingbeek, langs het bos naar de Zillebeekvijver en dan via de omwalling naar de Menenpoort.  Wandeling van 13 km.

Hill 60 is een authentiek gebied uit de 1e Wereldoorlog. De kunstmatige heuvel uit 1850 lag op zo'n 60 meter hoogte, vandaar de naam Hill 60. In de periode 14-18 werd hier hevig gevochten tussen de Duitsers en de Geallieerden.

De Palingbeek : achter deze lintvormige groene oase schuilt het verhaal van een mislukte vaart en de rol die het speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een mooie natuur- en cultuurwandeling langs talrijke oorlogsdelicten.

Programma 3 :

Op eigen initiatief genieten van Ieper !

Vervolg voor iedereen :

Rond 17u30-18u00 worden wij verwacht in restaurant Captain Cook - Menenstraat 3 te Ieper (op een boogscheut van de Menenpoort).

Menu :

Huisbereid Vlaams stoofvlees op basis van Sint Bernnardus Abt12 bier, frietjes en salade

of gebakken zalmfilet met verse Hollandaisesaus, frietjes en salade

+ glas wijn / Stella 33cl / Cola(ook zero) / Fanta / Sprite

+ kop koffie / thee

Eindigen doen we deze uitstap met het bijwonen van de Last Post ceremonie. Om een goed plaatsje te bemachtigen dienen we om 19u30 aan de Menenpoort te zijn. Om kwart voor acht wordt de straat afgesloten.

De ceremonie in de Menenpoort wordt gehouden sinds 1928. Iedere avond klokslag acht uur wordt de last post geblazen als herinnering aan zij die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Geen enkele avond wordt overgeslagen, alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de ceremonie niet uitgevoerd. De ceremonie is plechtig en indrukwekkend. Bijzonder om te zien hoe de Grote Oorlog en de gesneuvelden nog steeds worden herdacht.

De bus wacht ons op in de omgeving van de Menenpoort om richting Antwerpen te rijden.

Aankomst in Antwerpen : rond 22u15.

Een goed gevuld programma om er een leuke dag van te maken !.

Prijs : totaal 45,00 €

Inbegrepen :

- busvervoer + drinkgeld chauffeur;
- lunch in thema-café Hooge Crater bestaande uit een dubbele reuze boerenboterham met kaas, hesp en groentjes en een drankje;
- gids in Ieper of begeleide wandeling van Zillebeke naar Ieper met Marcel;
- avondeten in restaurant Captain Cook.

Indien museumbezoek in Zillebeke : + € 4,50 !

Inschrijven kan door storting op rekening van de Sodipa--55plussers BE23 2200 3421 7491.

Gelieve te mailen naar onze penningmeester Maria Vermeiren pedus.vermeiren@skynet.be of bellen naar 0478 75 94 94 om keuzes kenbaar te maken :

- opstapplaats : Wommelgem of PIVA Antwerpen,
- bijkomstig museumbezoek in Zillebeke, 
- programma : 1, 2 of 3
- keuze avondeten : stoofvlees of zalm.

Inschrijven kan tot uiterlijk 15 september 2022 !!!


                                Donderdag 25 augustus 2022 : Augustus = bloeiende heidemaand!

Vertrek : om 10 uur aan het "Informatiecentrum De Vroente", Putse steenweg 129, 2920 Kalmthout.

Spijtig genoeg kunnen we er geen koffie drinken, maar een laatste plasje is wel mogelijk.

We doorkruisen de Kalmthoutse Heide op die plaatsen waar er veel heide groeit. Vergeet je hoofddeksel niet, want er is soms weinig schaduw !

We komen op de middag aan in 'De Heusche Bollaert', 1e Verdelingsweg 6, Putte, Nederland waar we onze bokes kunnen opeten of iets nuttigen van de goedkope spijskaart. Liefhebbers van pannenkoeken hebben hier ruime keuze tussen zoute en zoete !

In de namiddag vervolgen we onze weg door de heidepracht tot aan de Vroente, waar we met een frisse pint kunnen afsluiten in taverne "De Heihoeve".

Wandeling voormiddag : 8,3 km - wandeling namiddag : 8 km.

Leiding : Els en Rita 0486/568 232.

VERDERE PLANNING

 Wandelen : donderdag  27/10, 24/11 en 15/12/2022

Fietsen : iedere 1ste en 3de donderdag van de maand :  01 en 15/09, 6 en 20/10 en
3 en 17/11

Vrijdag 12/08 om 14 uur : geleid bezoek aan het Provinciehuis.(nog enkele plaatsen vrij - 2 gidsen )

Zaterdag 29/10 om 12u30 wordt een etentje gepland in de feestzaal van BISTRO 4 in Wilrijk ter vervanging van onze jaarvergadering. Info volgt !