Wenen - 1 t/m 5 augustus 2019

Vandaag vroeg uit de veren!  Opstijgen in Zaventem om 6u50 dwz de bus pikt ons op in Wommelgem om 3u30 en op het Kiel om  3u45.  

Donderdag 1 augustus - Dag 1

Aangekomen in Wenen staat de bus ons op te wachten en de eerste stop is aan het Zentralfriedhof, een groot landschapspark, een 2de Père Lachaise in Parijs. 
Maar eerst een koffie met of zonder gebak (of voor sommigen een glaasje wijn) in de konditorei aan de ingang van het kerkhof.

Het kerkhof werd in 1874 gebouwd en is uitgegroeid tot één van de voornaamste begraafplaatsen in Europa. Miljoenen mensen liggen in het 200 hectare grote park begraven. En er is een speciaal deel voor de mensen die de 'Stad van de Muziek' zo beroemd hebben gemaakt. Dit is de 2de grootste begraafplaats van Europa na Barcelona.
Beethoven, Brahms, Schubert, Strauss, Mozart, Falco (Jeanny!) ; ze liggen er allemaal.
Op hun graf staan passende sierlijke grafstenen.
De blikvanger op de begraafplaats is de mooie Dr. Karl Lueger Gedächtniskirche met de sarcofaag van de meeste geëerde burgemeester van Wenen, Karl Lueger.
Het is een immense en zeer goed onderhouden "Friedhof". 

Nadien maken we een korte rit om een eerste blik te werpen op de prachtige gebouwen langs de ring in Wenen.

Onze magen beginnen te knorren maar we brengen eerst nog een bezoek aan de Karlsplatz met de prachtige barokke Karlskirche. Deze adembenemende kerk heeft een portaal in de vorm van een Griekse tempel, dat door twee zuilen geflankeerd wordt. Opvallend is de 74m hoge koepel die op de Romeinse barok werd geïnspireerd.

Twee andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de Karlsplatz-paviljoens.
Deze zijn aan het eind van de 19e eeuw ontworpen door Otto Wagner en vertegenwoordigen de jugendstilarchitectuur.
Verder opvallend is het Secessiongebaüde met een koepel uit duizenden vergulde laurierbladeren en honderden laurierbessen. In de volksmond kreeg de koepel al gauw de bijnaam 'de vergulde kool'. Eindelijk mogen we gaan eten en we zoeken een plaatsje aan één van de vele eetgelegenheden op de Naschmarkt

Terug in de bus begeven we ons voor een bezoek aan het moderne Hundertwasserhaus. Dit erg bizarre Weens gemeentelijk wooncomplex werd ontworpen door de architect-kunstenaar Hundertwasser (pseudoniem voor Friedrich Stowasser). De gevel bestaat uit rode, blauwe, gele en witte vlakken en de 52 appartementen verschillen allemaal van elkaar.

Nadien naar het Prater, een voormalig keizerlijk jachtdomein van Jozef II.
Nu is een gigantisch amusementspark, je kan het park gratis binnen, maar voor elke attractie moet worden betaald.
De bekendste en populairste attractie is het reuzenrad, speelde een centrale rol in de film 'The Third Man' . Vanuit het 65 meter hoge rad heb je een mooi uitzicht over Wenen. Een ritje in het rad duurt 10 minuten.

Tijd om naar ons hotel te gaan, inchecken, en eten.

Leuke verrassing : Leo was jarig op 31 juli en iedereen mocht op zijn kosten een drankje nemen. Gezondheid Leo!


Vrijdag 2 augustus - dag 2

Vandaag en morgen nemen we het openbaar vervoer. Is overigens erg goed geregeld, we hebben nooit langer dan 5 minuten staan wachten.

Onze eerste stop is aan het Parlement. Spijtig genoeg volledig ingepakt wegens restauratie. Dan via de Volksgarten met een mooie rozentuin, sierfonteinen en interessante monumenten bereiken we "De Hofburg", een verzameling van gebouwen waar vroeger de Habsburgers verbleven. Verder via de Graben (Pestzuil) en de Kohlmarkt (duurste winkelstraat Wenen, Cartier, Vuitton, enz) bezoeken we de Peterskirche en vandaar naar de Stephansdom.

Nadien de Kaisergruft. In deze keizerlijke grafkelder zijn bijna 150 familieleden van de Habsburgers begraven. Mooie monumentale praalgraven en ook het graf van Keizer Franz Joseph I en zijn "Sissi".

Even vlug iets eten om daarna terug naar de Hofburg te gaan waar we een bezoek brengen aan de zilver-en porseleinkamers en de Keizerlijke appartementen. We lopen voorbij de Spaanse Rijschool. Spijtig geen ochtendtrainingen in juli en augustus.

Nog even de Augustinerkirche binnengaan en even halt houden in Café Central.

Via de Judenplatz met het Holocaust Memorial gaan we verder naar het Ankeruhr met de parade van historische figuren.


Zaterdag 3 augustus - dag 3

Vandaag trekken we naar het keizerlijk lustslot en de tuinen van Schönbrunn.

Moest veel groter zijn dan Versailles .... maar is kleiner uitgevallen. Toch is het erg imposant en uiterst luxueus opgevat. In een rondleiding kan je 40 pronkkamers bezoeken. Daarnaast telt het kasteel nog 1400 kamers.

Heeft ook een groot park waarin de Neptunusbrunnen en de Gloriette opvallen. In een deel van het park ligt de Tiergarten uit 1752, ten tijde van Franz I. Het is de oudste Europese dierentuin.


We wandelen in het Stadspark en het begint te regenen. Hier staan een veelvoud van standbeelden van bekende en minder bekende componisten en natuurlijk nemen we een foto van het gouden beeld van Strauss.

Vanavond wonen we met z'n 13 (geluksgetal?) een typisch Mozart-en Straussconcert bij.
Om kippevel te krijgen, zo prachtig !
We krijgen een CD mee zodat we thuis nog kunnen nagenieten

Zondag 4 augustus - dag 4

Om 9u30 rijden we terug met de autocar door het Wienerwald, groot bosgebied dat op amper 30 km van het centrum van de stad ligt, naar Stift Heiligenkreuz.

Dit cisterciënzerklooster behoort tot de oudste cisterciënzerkloosters ter wereld.

Instappen en naar het voormalige jachtslot van de keizer "Mayerling"

Hier vond Rudolf, de kroonprins, samen met zijn verboden liefde, barones Maria Vetsere, de dood op 30 januari 1889. Ze pleegden allebei zelfmoord. Het slot werd daarna omgebouwd tot een klooster.
Verder naar het gezellige Baden, een kuuroord met geneeskrachtige zwavelhoudende warmwaterbronnen. Ludwig van Beethoven kwam hier dikwijls kuren en hoopte er genezing voor zijn doofheid te vinden. In de 19e eeuw vertoefden de Habsburgers er vaak in de zomer, wat een bloeiperiode voor de plaats betekende.

Terug naar het centrum om een gegidste rondleiding in de Wiener Staatsopera te krijgen. Bij het bombardement van Wenen in 1945 werd het zwaar beschadigd, de restauratie duurde tien jaar. Tijdens een rondleiding bezoek je niet alleen de concertzaal, maar je komt ook achter de coulissen. Overal zie je schilderijen, fresco's en plafonddecoraties.

De Staatsopera heeft een grote reputatie, niet in de laatste plaats door de gerenommeerde dirigenten die er gewerkt hebben: Gustav Mahler, Richard Strauss, Felix Weingartner, Clemens Krauss, Karl Böhm, Herbert von Karajan, Lorin Maazel en Claudio Abbado.

Voor het "laatste" avondmaal gaan we in Grinzing in een typisch wijncafé maar eerst houden we halt in Kahlenberg, de berg in de stad en is 484 meter hoog.  Biedt een prachtig uitzicht over de hoofdstad en zelfs ver daarbuiten. Vanaf het panoramaterras op de top hebben we een prachtig uitzicht.  Het panorama is onvergetelijk!

Maandag 5 augustus - dag 5

Inpakken en wegwezen maar eerst een bezoek aan het slot Belvedere, de vroegere zomerresidentie van Prins Eugène.

Er staan 2 paleizen waarvan het Oberes Belvedere de aandacht trekt.

Je ziet er de grootste collectie doeken van de schilder Gustav Klimt met als topstukken 'Der Kuss' en 'Judith I'. Klimt schilderde Jugendstil-schilderijen. Zijn werk is lang miskend, maar krijgt de laatste jaren steeds meer waardering. Daarnaast hangen er schilderijen van Egon Schiele en Oskar Kokoschka, die nog een stapje verder gingen dan Klimt. Hun werk was destijds zeer omstreden, maar nu gelden ze als de vaders van de Oostenrijkse moderne kunst.

Dan naar de Schwedenplatz waar we een leuk restaurantje zoeken en nadien transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht met vertrek om 18u30.

Dank aan alle deelnemers en misschien tot volgend jaar in Napels.