Donderdag 30 september 2021 : Met de bus naar Oostende
Onze eerste bus uitstap na dat venijnige beestje heeft best wel wat aantrek: 33 opstappers in Wommelgem en nog 9 aan de Piva. De werken aan de Oosterweelverbinding geven wat vertraging, maar in Gent moeten we het fileleed ondergaan; dat kost ons 20 minuten. 
(Beaufort 2021 - in Oostende : Z
andzakken tegen de zondvloed - van Italiaanse kunstenares Rosa Barba)

In Oostende ontmoeten we nog eens 5 mensen van de groep die daar al aanwezig waren. Nog een drankje en een plasje in de plaatselijke horeca, en we kunnen starten op het uur dat afgesproken was, wat een gedisciplineerde groep. Voorbij de kom waar het zeilschip Mercator ligt gaan we rechtdoor om in het park van Maria-Hendrika even rond te dolen.           

Als we aan de Koninklijke Stallingen komen, begint het zowaar te regenen, doch tegen de tijd dat iedereen zich ervan bewust wordt, is het al over. Naar de "Gaanderijen" en dan zien we eindelijk de zee. Nu is het enkel nog de dijk volgen tot in Ravelingen, waar we enkelen van onze groep terug ontmoeten, die in Oostende gebleven waren. In Vayamundo genieten we van een uitgebreid middagmaal in buffetvorm. Het eten lekker, de wijn vloeit rijkelijk en iedereen tevreden.

Aangesterkt gaan we weer op pad. Enkelen gaan huns weegs, de meesten trekken mee de duinen in. Nog door het natuurgebied van Walrave, waar we aan de muur van de Atlantikwal de foto's bekijken van onze kust anno 1945. Wat een verschil met nu !!! Open landschappen bestonden toen nog, en het zicht op de zee was nog vrij.

Vanaf de Atlantikwal stappen we verder, doch enkelen hebben niet het geduld om te wachten tot iedereen de foto's heeft bekeken, en zijn al door. Zij missen echter de afslag die terug door de duinen leidt en gaan linea recta naar Middelkerke. Wij genieten ondertussen nog van de golvende paadjes door de duinen, met aan de éne kant zicht op zee, en aan de andere kant zicht op honderden vakantiehuisjes en stacaravans, maar tevens op het binnenland. Op het eindje nog een zoektocht naar de verloren schaapjes, maar die levert niets op, tot iemand telefoon krijgt dat zij al in Middelkerke zijn. Wij trekken verder langs de zee; de helft op de dijk, de andere helft langs het strand.

Alhoewel het droog gebleven is, staat er toch een fris windje, en de zon heeft verstek laten gaan na haar geweldige zonsopgang. We zijn al lang blij dat er geen donderwolken zijn zoals gisteren.

Aan het casino van Middelkerke zijn we terug verenigd en gaan we nog iets drinken alvorens via een parkje naar de bus te stappen. De Oostendenaars nog ophalen in de buurt van de Mercator en we rijden terug huiswaarts. 

Veel minder fileleed dan vanmorgen, dus zijn we even na 20 uur al terug in Antwerpen.

Nog even een opmerking: Iemand heeft zijn bruin-kakiachtig hoedje vergeten in de bus.
Neem met mij contact op om het terug te krijgen. (03/325 82 56 of 0478 75 94 94)

Maria


                                               Donderdag 26 augustus 2021 : Westerlo
23 Wandelaars komen samen aan het Boswachtershuis, waar we na een koffietje en een luikse                                                                        wafel op stap gaan.

"Ugge, ugge, ugge, het stikt hier van de muggen"

Door de dreven van de Beeltjens merken we al gauw dat we niet allen zijn: horden muggen zijn blij met zoveel vers bloed. De natte zomer zal daar wel voor iets tussen zitten; alhoewel we vandaag niet mogen klagen met slechts een lichte bewolking en af en toe een schuchter zonnetje.                                                              

Als we aan de oevers van de Grote Nete komen, kunnen we even verademen, daar zijn we onderuit de bomen en is er een licht windje, zodat er iets minder muggen zijn. Even langs de ring rond Westerlo, en we zijn weer in het bos (en tussen de muggen). Aan een gesnoeide boom staan stellingen: een kunstwerk in wording. (discussie: word het een man of een vrouw ?). 

Via het sportcomplex komen we terug aan het Boswachtershuis, waar we alweer een luikse wafel krijgen bij de koffie. Nog 2 wandelaars komen ons vervoegen tijdens de picknick.

De namiddagwandeling is iets meer cultuur gericht. Eerst komen we voorbij het kasteel van Jeanne de Merode, prachtige locatie voor een groepsfoto, en net terwijl het zonnetje komt piepen. Op de Markt van Westerlo, gaan we even onder de "gerechtslinde" staan. Een kanjer van een boom, die geplant zou zijn in 1630 en een eeuw later moest hij ondersteund worden. 

Verder gaat het naar de andere kant van de Nete. Die 7 druppels water kunnen ons niet weerhouden - spijtig genoeg de muggen ook niet. Aan het "grotteke" van O.L.Vrouw, wordt onze bede om verlost te geraken van de muggen, niet verhoord - wij zijn toch braaf geweest ? Terug aan de Nete splitsen we: enkelen een kortere weg en de anderen nog langs het kasteel van prins de Merode. Op het domein staan grote tenten met podia, want om de 2 jaar produceert Simon de Merode een openlucht musical onder de noemer "Historalia". Dit jaar gaat het over de bevrijding van België van de Nederlandse Willem Van Oranje: "1830".

Nog een afsluitend drankje in het Boswachtershuis waar het ondertussen al wat drukker geworden is, en we keren weer huiswaarts.

Hopelijk is de jeuk van de muggenbeten ondertussen al wat getemperd.

Maria

                                 


                                           Donderdag 29 juli 2021 : Antwerpen Linkeroever

Een droge dag uitgekozen om nog eens op stap te gaan. Met z'n 22 staan we klaar aan café Minerva  om samen met Charles, de gids voor vandaag, op verkenning te gaan.
Charles loodst ons terug naar de overzet om aan de overkant het gedeeltelijk gerestaureerde "Steen" te gaan bekijken, en de eraan bijgebouwde toekomstige cruise-terminal goed te keuren of af te keuren... Via de wandelpromenade komen we aan de voetgangerstunnel. 

Terug via de voetgangerstunnel (hoe lang was dit geleden?) naar L.O.

Even langs de mini-golf en nadien terug via het wandelpad naar de Schelde met een kleine strandwandeling - naar Sint-Anneke Plage -. Tijd om de innerlijke mens te versterken.  
We hebben ongeveer 6,5 km gestapt 

Na de lunch vertrekken we om 14u voor de namiddagwandeling met 27 vrolijke stappers.
Wandelen via de Schelde tot St. Annabos. En zoals we van Charles gewoon zijn wordt dit een avontuurlijke wandeling tussen de netels en de braambessen. Met hier en daar een kleine klimpartij over de omgevallen bomen. 
Onderweg vertelt Charles waar de toekomstige Oosterweelverbinding zal komen; wanneer is nog een vraagteken, geschat wordt op 10 jaar (of meer?). Hier en daar stuiten we toch al op hekken, maar er is nog veel werk aan de winkel.

Terug in het café Roma, hebben we de gelegenheid om in groepjes van 8 de studio van radio Minerva te gaan bekijken; de vrije zender voor de Antwerpse senioren sinds 1982.

Er staan in totaal 15,5 km meer op onze teller

Nog een afzakkertje in café Roma met zijn super vriendelijke bediening.
Charles bedankt voor de super leuke dag.

                                   

                                     Donderdag 24 juni 2021 : wandeling in Deurne

Nadat het coronabeestje ons bijna 1,5 jaar verhinderd heeft om nog eens samen een activiteit te organiseren, hebben we beslist om terug te beginnen met een halve dag wandeling.

We dachten dat er voor een halve dag niet veel volk zou komen opdagen.
Verkeerd gedacht: 35 wandelaars stonden te popelen om op pad te gaan.

Samenkomst aan de parking van de Makro, waar Monique en ik al een deel formulieren voor de mutualiteit invulden, en dan gingen we eindelijk van start.

François nam 22 wandelaars op sleeptouw voor een tochtje van 9 km. Eerst door de "Kwade Mannen dreef" (zo genoemd omdat vroeger de arbeiders van het kasteel Ertbrugge op vrijdag hun loon kregen en dan in die dreef overvallen werden). Verder door het Ertbruggebos en doorsteek naar de Bremweide, voorbij de vernieuwde gebouwen van het Antwerp Stadion en over een heuse heuvel richting "hondenwei". Daar gingen ze natuurlijk niet in, maar naast. Na nog een stukje bos kwamen ze terecht op een graspaadje terug richting Ertbrugge. De papaverweide was spijtig zo goed als uitgebloeid, maar de galloway runderen met hun lange haren lieten zich bewonderen. Na 9 km waren ze terug aan "af".

Ikzelf ging op stap met 13 wandelaars en volgden dezelfde route door Ertbrugge, doch wij lieten de Bremweide en de hondenweide links liggen. Dus kwamen wij slechts aan 6 km, maar dat gaf dat wij vroeger van een drankje konden genieten. Dat was in de cafetaria van Makro, en bij sluitingsuur lieten ze ons gewoon zitten, zodat we nog wat konden napraten.

Voornaamste doel van dit wandelingetje: onze wandelvrienden terug ontmoeten; operatie geslaagd !

Maria

              

                    Donderdag 27 februari 2020 : Sint-Katelijne-Waver - O.L.Vrouw Waver

's Morgens wandeling in Sint-Katelijne-Waver - in de namiddag bezoek met gids aan de prachtige Wintertuin Ursulinen in O.L.V. Waver.

Regen, smeltende sneeuw en zelfs sneeuw, weerhield de 19 moedige wandelaars niet om de streek van Sint-Katelijne-Waver te verkennen. 

Af en toe enkele modderige stroken maar wel een prachtige wandeling doorheen het waterwinningsgebied van A.W.W., door het natuurgebied "Dijkstap", het "Mouriaubos, en langs de Goosbeek en terug naar Rozendael.  

Onze secretaris Simonne en haar echtgenoot Jos wachten ons op in café Roosendael. 
De
 tafels waren reeds gedekt en de lekkere warme kervelsoep viel  erg in  de smaak.

             Namiddag : bezoek aan de Ursulinen in O.L.V.-Waver : Pareltjes van de art nouveau

                  De belangstelling voor dit bezoek was groot, 44 leden waren komen opdagen.
                                                 We werden verdeeld in twee groepen.
 


Staat vooral bekend om de prachtige art nouveau wintertuin, vermoedelijk ontworpen door Victor Horta, maar er véél meer te zien dan alleen maar deze parel.

De rondleiding begint met een beknopte introductie. De Ursulinenorde wordt voorgesteld en natuurlijk wordt er ook kort ingegaan op de (bewogen) geschiedenis van deze lagere en middelbare school.

Meteen wanneer je in de eerste ruimte binnenstapt, worden je zintuigen al geprikkeld.
Een muur vol mooie portretten die de Heilige Ursula verheerlijken vertelt het martelaarschap van deze Italiaanse prinses. Terwijl je in deze overdadig versierde ruimte zit te luisteren naar de deskundige uitleg van je gids, kan het bijna niet anders dat je bepaalde stukken niet oppikt omdat je zo zit rond te kijken naar al dat moois.
 

Wintertuin : Een serre waarin aan ieder detail is gedacht. Het stalen frame dient niet enkel ter ondersteuning van de wintertuin, maar de kronkelende en draaiende smeedijzeren buizen lijken wel het verlengde van de vele planten en bomen die hier ook staan. 

Helemaal bovenaan al dat gekronkel, zie je de kleurrijke glas-in-loodramen die het verloop van de dag voorstellen: een reiger die een visje vangt, terwijl de zon net boven het water uitkomt en aan de andere kant een uil die rakelings over het water scheert. Het licht dat op dit kleurrijke tafereel binnenvalt, zorgt ieder moment van de dag voor een andere beleving. De prachtige lusters zijn zo gedetailleerd, dat je bijna niet kan geloven dat het handwerk is. De prachtige fontein en marmeren beelden in het midden passen hier ook perfect in het interieur.

Rondom de wintertuin vind je een gangpad. Taferelen vanuit elke Belgische provincie tonen het industriële landschap en de technologische vooruitgang van die tijd.

De empire-getinte 'Alpenzaal' is genoemd naar de schilderingen op doek met Zwitserse landschappen, gesigneerd J.B. Walgraven. 

Terwijl je een weg baant door deze gigantische school, passeer je langs gigantische gangen waar geen enkel detail over het hoofd werd gezien. De prachtige vloertegeltjes, marmeren muren en fantastische traphallen, ongelooflijk prachtige lusters en gedetailleerde deurklinken slaan je zonder twijfel met verstomming. 

De zogenaamde 'Feestrefter' is versierd met landschapsschilderingen op doek en afbeeldingen van streekeigen landbouwproducten. De lambriseringen zijn vervaardigd door de kunstschrijnwerker A. Van den Eynde uit Aalst.

De 'La Fontaine-refter' is genoemd naar de in tere pasteltinten uitgevoerde afbeeldingen op doek van de bekende fabels van Jean de la Fontaine. De ruimte is gedecoreerd met tweekleurige rocaille-plafonds, geëtste ramen en houten lambrisering. De tafels hebben een marmeren blad op koperen poten, de stoelen zijn van het type Thonet van Belgisch fabricaat.

De zogenaamde 'Normalistenrefter' met neoclassicistisch cassettenplafond omvat een beeld van Sint-Jozef en didactische spreuken gesjabloneerd op doek.

De rijkelijk met stucwerk gedecoreerde hal omvat de 'Eretrap': drie steektrappen met bordes omgeven door rondbogen op zuilen en pijlers. Het centraal opgesteld Onze-Lieve-Vrouwebeeld van witte marmer is gesigneerd B. Tuerlinckx

Naast de school staat een gigantische kloosterkerk. Een fantastisch gebouw met muren zo hoog dat je nek er pijn van gaat doen, meer glas-in-loodramen dan eender welke Belgische kerk en een fantastisch altaar waar duidelijk heel wat goud tegenaan is geplakt. Omdat deze 'kapel' rechtstreeks aan de school is verbonden, wordt er eigenlijk heel weinig gebruik van gemaakt. Wat een zonde, want dit is echt een meesterwerk!

De originele 'piano-Sint-Ceciliagalerij' bestaat uit een lange, smalle gang waarin maar liefst 32 piano's staan opgesteld. In kleine hokjes, genaamd naar befaamde componisten, staan telkens een buffetpiano en twee krukjes. Achteraan in het neoclassicistische portiek staat een beeld van Sint-Cecilia van Carraramarmer van 1900.

En de architectuur van de buitenkant is trouwens ook waanzinnig mooi.

Er verblijven nog 11 kloosterlingen op zelfstandige basis in het kloostercomplex, geven echter geen onderwijs meer.

Het was een schitterende dag, bedankt Charles Verhaeren voor de mooie wandeling in de voormiddag en voor het idee om in de namiddag het Ursulinen instituut te bezoeken.
Verslag : wandeling 30 januari 2020: Van Nijlen naar Lier

Met de trein rijden we richting Nijlen. Sommigen stappen op aan 't Centraal station, anderen in Berchem, dan ook nog in Lier en er zijn er zelfs al ter plaatse. Zo komt ons totaal op 28 wandelaars. Voor januari is de temperatuur zacht, doch een beetje grijs en voor deze namiddag is er zelfs wat motregen voorspeld.

Dra zijn we de straten van Nijlen uit en komen we in de Kessels Heide, ontstaan in de Prehistorie toen de loofwouden verdwenen. Ondertussen heeft de mens dit natuurgebied al danig kleiner gemaakt. De wandeling gaat afwisselend door de heide en langs bos. Onze chocolade-pauze is in het kerngebied van de Kesselse Heide. De voormiddag wandeling wordt afgesloten met een ommetje rond het fort van Kessel, dat deel uitmaakt van de eerste verdedigingsgordel rond Antwerpen. Het werd voltooid net voor de 1ste W.O., doch het bleek niet bestand tegen de Duitse artillerie. Tegenwoordig hebben vleermuizen hun intrek genomen.

Het Torenven in Kessel wordt onze pitstop. Mensen die soep besteld hadden, kunnen zelf de hete brij uit de grote ketel scheppen. Eens te meer blijkt dat ons clubje ook vele snoepers telt!

Na de middag wandelen we door de Kleine Netevallei. Het is een uniek natuurgebied - lees: slijkerige wegjes. Hier ontmoeten de Kempen en het Scheldeësturarium elkaar. Via de Nete dijk naderen we stilaan Lier, doch eerst wordt aan de deelnemers een Nieuwjaarsdrink aangeboden in taverne 't Oud Lier. En zie: terwijl we binnen zitten begin het zachtjes te regenen. Toch vriendelijk om te wachten tot we binnen zijn. Via de "Vesten" bereiken we nadien het station, waar de groep uit elkaar valt wegens verschillende vervoermiddelen.

MariaDonderdag 19 december 2019 - Wandeling omgeving Brasschaat en eten in Schoten

Niet minder dan 35 wandelaars meldden zich aan het beginpunt van de wandeling, op de parking van de "Melkerij" in 't Peerdsbos.
Het aangekondigde zachte weer zal daar wel voor iets tussen gezeten hebben.

Op stap dan door het gekende Peerdsbos, met even een sanitaire stop aan het zwembad. Via het park van Brasschaat en de kronkels van de Laarse Beek stapten we richting "Den Inslag". Langs deze kant mochten we er echter niet in zodat we noodgedwongen de "Miksebaan" moesten volgen. 

Aan de E10 plas wandelden we terug rustiger tot aan het kasteeldomein Hof ter Mik, daarna waren we zo aan onze middagstop: de kinderboerderij Mikerf. 
Tegen alle verwachting in, liep de bediening zeer vlot.

De rijstpap viel in de smaak! - de foto's bewijzen het . En John de ijskreem ook lekker? 

Na de middag wandelden we naar de andere kant van "Den Inslag", waar we wél door mochten. Via trage wegen en kerkwegeltjes door Brasschaat bereikten we terug het Park van Brasschaat en het Peerdsbos. Niettegenstaande we toch maar 17,2 km hadden gewandeld, vonden toch enkele wandelaars dat het een té lange wandeling was.

Het was echter nog niet gedaan, want naar jaarlijkse gewoonte volgde nog een etentje in "Vordenstein" te Schoten. 73 leden waren aanwezig om te genieten van het samenzijn en het lekkere eten, dat vlot en vriendelijk bediend werd. Het bezoek van het kerstvrouwtje met speculaas en Monique die de verdere activiteiten op een rij zette, sloten de avond af. Toch nog een spijtig voorval dat Gaby onwel geworden is en met de ambulance moest weggevoerd worden.

Maria

Bedankt kerstvrouwtje en kerstmannetje voor de lekkere speculaas! En natuurlijk voor de toffe wandeling en het lekker etentje!

Gent - stad van dwarsliggers 
donderdag 29 augustus

31 deelnemers vertrokken vanuit Antwerpen voor een dagje Gent weliswaar met een bewolkte lucht maar in de namiddag kregen we een stralend zonnetje.
Monique, onze gids, vertelt de bewogen geschiedenis van Gent zodat we straks kunnen genieten van de prachtige gebouwen en de mooie vergezichten van de Leie, de Schelde en de Lieve.
Aan het station van Gent-Dampoort vervoegde Roger en Rita ons groepje zodat we uiteindelijk met z'n 33 waren. 

Leo Switsers, jarig tijdens de reis naar Wenen, kreeg alsnog een leuke attentie van de groep deelnemers aan deze reis.
Annie overhandigde een mand met diverse versnaperingen

Op een houten constructie in het water aan het zwembad Van Eyck vertoeft een rood naakt meisje, ook wel de Gentse Lorelei genoemd. Het meisje met de koptelefoon is het werk van beeldhouwer Johan Meirlaen. 

Via de Visserij wandelen we langs het water richting Zuid 

We lopen voorbij de ruïnes van de St.Baafsabdij, de St. Baafskerk die in het groen herrezen is, de passantenhaven, het zwembad Van Eyck, Klein begijnhof O.L.Vrouw Ter Hoyen om te stoppen aan het Zuid (vroegere Zuidstation).   

Zuid : plaspauze ! Rustig wachten tot iedereen terug is.

beeldhouwwerk van Michaël Borremans, 'De Passanten' - poseren zij voor een nieuw beeld?

in de "Krook" de nieuwe bibliotheek krijgen we even tijd om te genieten van een drankje 

Nadien via het Glazen straatje (rosse buurt) de Brabantdam naar de Kouter met de Handelsbeurs, de rijkelijk versierde Vlaamse Opera,  het Oud-Justitiepaleis naar de Veldstraat  met gerenoveerde patriciërshuizen om alzo de Korenmarkt te bereiken.

"De mammelokker", één van de typische Gentse verhalen dat op deze muurschildering niet mocht ontbreken. Van Gentse kunstenaar Jan Van Imschoot


kunstwerk van Jessica Diamond - bestaat uit grote metalen bladeren die zijn ingewerkt in het plaveisel van het plein. Slechts één van de achttien verschillende bladeren staat rechtop. Zijn vervaardigd van gietijzer, brons en messing. Verwijst naar de Kouter als bloemenmarkt.

Enkele verkiezen een boottocht op de Gentse wateren 

Inmiddels is het 12u45 en tijd om de innerlijke mens te versterken, afspraak om 14u15 om onze wandeling verder te zetten. Iedereen is terug op de afspraak. Onze gids bespreekt volgende monumenten : het voormalige postgebouw, Sint-NiklaaskerkKlein Turkije, Klokke Roeland, Metselaarshuis met z'n dansers, de Stadshal ("schapenstal"), Belfort en Lakenhalle, Monument Jan Frans Willem, Koninklijke Nederlandse Schouwburg, Sint-Baafskathedraal "het huis van het Lam Gods", Geeraard de Duivelsteen, het Stadhuis om via het Graffittistraatje richting Groentenmarkt te gaan.

Het water van de Leie en de Schelde die Gent groot maakten, wordt ook vandaag nog omarmd. Daar waar in de middeleeuwen aan de Gras- en Korenlei de binnenschepen geladen en gelost werden geniet je vandaag van de gezellige drukte en de vele terrasjes.

Brug der Keizerlijke Geneugten over de Lieve in Gent, versierd met beeldhouwwerk van Walter De Buck

Onze mannen naast de "Stroppendrager" - de geuzennaam van de Gentenaren


 De Groentemarkt met het Groot Vleeshuis, zijn penshuisjes en het kleinste cafeetje
't Galgenhuisje. Dan via Graslei met zijn karakteristieke huizen over de Sint-Michielsbrug naar de Korenlei. Het 
Appelbrugparkje, de Hoofdbrug of Onthoofdingsbrug, het historisch huis "De Gekroonde Hoofden" (bekend ribbetjesrestaurant), de Lievekaai, de Brug der Keizerlijke Geneugten, Rabot, het Prinsenhof met het beeld van de Stroppendrager, gaat het verder richting Het Gravensteen. Onze bootmannen pikken terug in bij de groep.

Het Breistertje - bronzen beeldje van de Franse beeldhouwer Jean-Pierre Clemencon - Hier met ons Ria


Prachtige bloemen over de Lievekaai!

Even snoepen van de echte Gentse neuzekes!

Nog even doorbijten vooraleer we iets gaan drinken.  We ontdekken dat ook Gent een "Manneke Pis" heeft met 2 Jeanneke Pis (hier Lena en Luna).
Nog enkele straatjes in Het Patershol, en  in de binnentuin van het Huis van Alijn eindelijk drank!  Om 17u30 hebben we afspraak met de bus aan Gent-Dampoort dus moeten we verder.
We bekijken nog "
De Dulle Griet" een 
indrukwekkende smeedijzeren kanon, de Vrijdagmarkt met het 't Toreken en het standbeeld van Jacob van Artevelde.  Om 17u35 vertrekken we naar Destelbergen waar we in brasserie De Reinaert onze dag afsluiten met een etentje.
Toffe uitstap met lekker eten!